C Slatka tradicija

Sastojci
Testo:
300 ml toplog mleka
50 ml tople vode
2 kašičice šećera
2 kašičice C suvog kvasca
50 ml otopljenog putera ili maslinovog ulja
1 belance
1 kašičica soli
oko 500 g mekog brašna tip 400
Finale:
1 žumance za premazivanje
1 kašičica mleka
susam za posipanje

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Vesna

Mekani i vazdušasti mlečni hlepčići

Lagani i jastučasti, mekani, beli mlečni hlepčići koji se fino slažu s puterom i džemom za doručak, kao i sa slanim jelima za ručak ili večeru.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 10
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Izmeriti i prosejati brašno. Smlačiti mleko i vodu. Otopiti i prohladiti puter ako ćemo ga koristiti. Odvojiti belance i žumance. Žumance za premazivanje hlepčića pomešati s jednom kašičicom mleka. Pripremiti 2 pleha, jedan od šporeta i drugi malo manji. Na pleh od šporeta ne može stati više od 6 hlepčića, a imaćemo ih 9 ili 10. Postaviti pek-papir.

U veću činiju sipati 2/3 izmerenog brašna. Dodati toplo mleko i vodu. Dodati šećer i C suvi kvasac. Dodati otopljen i prohla]en puter, ili maslinovo ulje. Promešati varjačom. Dodati belance i so. Mešati varjačom uz dodavanje po malo preostalog brašna. Kompaktno testo prebaciti na radnu površinu i mesiti 5 minuta uz minimalno dodavanje brašna. Bolje je da testo bude blago lepljivo nego pretrpano brašnom. Čistu činiju premazati uljem i u nju staviti umešeno testo. Premazati ga uljem odozgo. Pokriti činiju plastičnom folijom i kuhinjskim frotirom. Ušuškano testo ostaviti 1 sat na toplom mestu da se udvostruči.

Prebaciti testo na radnu površinu. Nije potrebno dodavanje brašna zato što smo testo u činiji pomastili. Rastanjiti testo prstima u oblik pravougaonika otprilike 40 x 25 cm i urolati po dužoj strani. Rolat iseći na 9-10 jednakih delova. Svaki deo zaokružiti kao lopticu i stavljati s razmakom na pripremljen pleh.

Pokriti loptice plastičnom folijom ili većom, raširenom, plastičnom kesom za zamrzavanje hrane. Ostaviti loptice 5-10 minuta da rastu. Kad loptice malo porastu blago ih pritisnuti prstima preko folije da se izduvaju, zatim pokrivene ostaviti 30 min da još jednom porastu.

U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 210°C.

Pomoću četkice premazati hlepčiće pripremljenim žumancetom i posuti susamom. Staviti pleh u zagrejanu rernu na sasvim donju poziciju. Nakon 5 minuta prebaciti pleh na srednju poziciju i peći još desetak minuta dok hlepčići ne porumene.

Ohla]ene hlepčiće držati ispod zvona da se ne bi osušili. Polovinu ispečenih i ohladjenih hlepčića možemo staviti u plastičnu kesu i zamrznuti, pa ćemo imati svež hleb za neku drugu priliku.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Od navedenih mera dobićemo 9-10 hlepčića prečnika 11-12 cm posle pečenja.