C Slatka tradicija

Sastojci
250 g mleka
250 ml vode
2 jaja (1 žumance ostaviti za premazivanje pogače)
4 kašike ulja
1 kašika C Suvog kvasca
800 g brašna
1 kašičice soli
1 kašičice šećera
1 kašičica sirćeta

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač blog Slađini recepti

Kumovska pogača

Ukusna pogača, idealna za služenje tokom nedeljnog porodičnog ručka.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 6
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Zamesiti testo od datih namirnica, pa testo podeliti na tri jednaka dela, a četvrti deo je manji (on ide u sredinu pogače).

Prvi deo podeliti na četri loptice (ovo isto uraditi sa drugim delom).

Zatim svaki kolačić malo razviti u krug i premazati istopljenim margarinom. Premazati tri loptice, a četvrtu staviti odozgo, ne mazati.

Ovako uraditi i sa drugim delom testa. Treći deo podeliti na tri loptice, razvaljati u duguljaste štapiće i uplesti u pletenicu (koliko je veliki pleh, jer pletenica ide preko prvog dela testa). Četvrti deo treba da je manji i njega delimo na dva dela - lopticu i mrežu.

Prvu koru rastanjiti u veličini pleha pa je prebaciti u pleh, iseći na osmine, svaku osminu iseći malo na sredini i kroz taj otvor provlačimo vrhove osmine testa. Oko testa staviti pletenicu.

Drugi deo testa iseći na osmine, provlačiti svaku ivicu i ređati u pleh između već provlačenih ivica prvog dela testa.

Četvrtu lopticu podeliti na dva dela pa jedan okrugli deo staviti u sredinu pogače, a drugi deo rastanjiti pa ga iseći nožićem ili modlicom za mrežu na nekoliko mesta (da se dobije mrežica) i staviti preko loptice.

Ukrasiti po želji nekim cvetićem.

Ostaviti pogaču da odmori 30 min, premazati žumancetom pa peći na 180 C 20min.

Zatim, pogaču pokriti folijom ili papirom za pečenje i dopeći još 20 min.

Komentari potrošača:

08.03.2020
Divno

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata