C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg brašna T 400
2 kesice C suvi kvasac
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
1 C prašak za pecivo
150 ml ulja
200 ml jogurta
200 ml mleka
1 jaje
1 žumance
1 kašika meda

Naši proizvodi
Suvi kvasac Prašak za pecivo

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač food blog Sneško domaćica

Česnica sa kvascem

Za najveći hrišćanski praznik Božić mesi se česnica, koju domaćica mesi u Božićno jutro.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 1 česnica
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Česnica sa kvascem se sprema od belog brašna i kvasca a u zamešeno testo stavljaju se simboli zdravlja, blagostanja... novčić, zrno kukuruza, pšenice, pasulja, dren... Može biti slana ili slatka ili napravljena od kukuruznog brašna ili kao pita, što zavisi od običaja. Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.

U odgovarajuću posudu staviti deo brašna, C suvi kvasac, šećer i promešati pa dodati so, deo ulja, jogurt, mleko i jaje.

Sve zamesiti ručno ili mikserom, nastavci za testo, uz postepeno dodavanje ostatka brašna i na kraju ulje. Ostavite 1 kašiku za mazanje testa. Testo treba da bude kompaktno i da se odvaja od posude. Namazati testo kašikom ulja i ostaviti da se duplira, na toplom mestu.

Testo samo malo premesiti i odvoji deo za ukrase a ostatak stavite u tepsiju podmazanu uljem i posutu brašnom. Rastanjite rukom u pogaču. Sada zasecite mesta na testu u koja ubacite pripremljenu paru i zrnevlje.

Od odvojenog testa napravite pletenicu za okolo i za krst. Od ostatka napravite razne ukrase, list, ptica, knjiga, grozd...

Ostaviti testo da naraste ponovo. Namazati žumancetom sa malo vode.

Rernu zagrejati na 200 C stepeni i staviti česnicu da se peče oko 45 minuta. Pazite da vam ne pregori.

Gotovu česnicu premažite medom i ostaviti da se ohladi.

Česnica se lomi rukama.

Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata