C Slatka tradicija

Sastojci
700 g brašna
1 kesica C suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 komad jaja
2 kašike maslinovog ulja
50 g margarina
oko 500 ml osveštane vode

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač blog Sneško domaćica

Božićna svečana pogača

Za Božić uvek pravim svečanu pogaču koju jedemo uz božićni ručak. Ideja za ukrašavanje ima puno, a evo jedne koja će vam se sigurno dopasti.

Vreme pripreme: 30-60 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

U dublju posudu stavite deo brašna, suvi kvasac, šećer i sve promešajte. Postepeno dolivajte osveštanu vodu da se dobije žitka masa.

Ubacite jaje, 2 kašike maslinovog ulja i so.

Sada mikserom, nastavcima za testo, mutite testo uz dodavanje brašna da se dobije kompaktna lopta od testa, koja se ne lepi za ivice posude.

Pospite kašiku brašna preko testa i pokrijte providnom folijom i kuhinjskom krpom.

Kada se testo malo podigne lagano premesite i podelite na 4 dela. Rukama napravite krugove od svakog dela.

Prvi krug namažite otopljenim margarinom, stavite drugi krug i ponovo namažite margarinom i to uradite još jednom, a četvrtu koru ne premazujte.

Sve lepo pritisnite i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na sredinu testa stavite čašu i prosecite na 16 delova od ivice čaše do kraja testa.

Uzimajte po 2 kraka i upletite kao pletenicu i podvijte krajeve. Sredinu prosecite i uvijte u ružice.

Zabodite vrh suvog bosiljka u sredinu pogače i ostavite da se odmori i malo podigne. Premažite rastopljenim margarinom.

Rernu zagrejte na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče. Pecite nekih pola sata, i kada porumeni pogača je gotova.

Izvadite je iz rerne i ponovo premažite otopljenim margarinom, pokrijte i ostavite da se prohladi.

Poslužite pogaču uz božični ručak. 

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata