burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcijaKolač dimenzija 35 x 24 cm

Bela jafa oblanda

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
Kolač dimenzija 35 x 24 cm

Sastojci

Za nadev:

250 ml mleka

2 kesica C Vanilin šećer

rendana kora komad pomorandže

250 g margarina ili maslaca

150 g bele čokolade

150 g mlevenih pečenih lešnika

100 g C Kokosovo brašno

450 g mlevenog keksa

200 ml sveže ceđenog soka pomorandže

Dodatno:

2 (lista) komad C Oblande

300 g jafa keksa

Za glazuru:

150 g bele čokolade

2 kašika ulja

25 g crne čokolade

1 kašičica ulja

Bela jafa oblanda

Spoj ukusa koji će oduševiti sve prisutne.

Koraci pripreme

Nadev:

Sipajte u šerpu mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, koricu dobro oprane narandže, margarin iseckan na komadiće i belu čokoladu izlomljenu na kocke. Sve zajedno zagrevajte na srednjoj vatri mešajući, dok se sve potpuno ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre.
Odmah dodajte mlevene pečene lešnike i kokos pa promešajte kašikom. Zatim postepeno dodavajte mleveni keks i sveže ceđeni sok narandže. Mešajte kašikom dok se sve lepo ne sjedini. Fil treba biti čvršći ali fino maziv, zato oprez prilikom dodavanja soka narandže jer ne upija svaki keks podjednako tečnost. Možda neće biti potrebna sva količina soka, ali meni je bilo idealno sa 200 ml.
Fil ostavite da se prohladi kako bi bio tek malkice mlak pre filovanja.

Filovanje:

Uzmite dva lista oblande i skratite ih skalpelom ili nožem po dužoj strani oko 3 cm, tako da dobijete listove dimenzija 35x24 cm. Ovo je potrebno uraditi jer u pakovanju Jaffa keksa od 300 g ima 24 komada koja kad poređate jedne uz druge, dobijate navedenu dimenziju.
Stavite na tacnu prvi list oblande sa većim kockicama okrenutim prema gore i nanesite polovinu nadeva. Lepo poravnajte špatulom. Sada poslažite Jaffa kekse sa čokoladom okrenutom na dole, 4x6 komada.
Blago utisnite kekse u fil pa odozgo rasporedite preostali nadev, tako da najpre popunite praznine između keksova. Poravnajte špatulom i poklopite drugim listom oblande tako da gornja strana budu sitnije kockice. Dobro pritisnite, opeteretite nekom težinom i stavite u frižider najbolje preko noći, da se oblanda dobro ohladi i stegne.

Glazura

Otopite belu čokoladu izlomljenu na kocke na pari ili u mikrotalasnoj, dodajte ulje i dobro izmešajte da se sve sjedini. Po želji, u drugoj posudici otopite crnu čokoladu sa uljem i sipajte je u kesicu.
Na oblandu sipajte belu glazuru i špatulom rasporedite i poravnajte. Protresite tacnu sa oblandom da se glazura lepo izravna. Potom otsecite vrh na kesici sa crnom čokoladom i prošarajte po želji.
Oblandu vratite u frižider da se glazura stegne a potom secite skalpelom ili oštrim tankim nožem na štanglice veličine 3x6 cm, vodeći računa da sečete po sredini svakog jaffa keksa kako bi sve štanglice imale jednak, lep presek.

Bela jafa oblanda

Spoj ukusa koji će oduševiti sve prisutne.

Koraci pripreme

Nadev:

Sipajte u šerpu mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, koricu dobro oprane narandže, margarin iseckan na komadiće i belu čokoladu izlomljenu na kocke. Sve zajedno zagrevajte na srednjoj vatri mešajući, dok se sve potpuno ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre.
Odmah dodajte mlevene pečene lešnike i kokos pa promešajte kašikom. Zatim postepeno dodavajte mleveni keks i sveže ceđeni sok narandže. Mešajte kašikom dok se sve lepo ne sjedini. Fil treba biti čvršći ali fino maziv, zato oprez prilikom dodavanja soka narandže jer ne upija svaki keks podjednako tečnost. Možda neće biti potrebna sva količina soka, ali meni je bilo idealno sa 200 ml.
Fil ostavite da se prohladi kako bi bio tek malkice mlak pre filovanja.

Filovanje:

Uzmite dva lista oblande i skratite ih skalpelom ili nožem po dužoj strani oko 3 cm, tako da dobijete listove dimenzija 35x24 cm. Ovo je potrebno uraditi jer u pakovanju Jaffa keksa od 300 g ima 24 komada koja kad poređate jedne uz druge, dobijate navedenu dimenziju.
Stavite na tacnu prvi list oblande sa većim kockicama okrenutim prema gore i nanesite polovinu nadeva. Lepo poravnajte špatulom. Sada poslažite Jaffa kekse sa čokoladom okrenutom na dole, 4x6 komada.
Blago utisnite kekse u fil pa odozgo rasporedite preostali nadev, tako da najpre popunite praznine između keksova. Poravnajte špatulom i poklopite drugim listom oblande tako da gornja strana budu sitnije kockice. Dobro pritisnite, opeteretite nekom težinom i stavite u frižider najbolje preko noći, da se oblanda dobro ohladi i stegne.

Glazura

Otopite belu čokoladu izlomljenu na kocke na pari ili u mikrotalasnoj, dodajte ulje i dobro izmešajte da se sve sjedini. Po želji, u drugoj posudici otopite crnu čokoladu sa uljem i sipajte je u kesicu.
Na oblandu sipajte belu glazuru i špatulom rasporedite i poravnajte. Protresite tacnu sa oblandom da se glazura lepo izravna. Potom otsecite vrh na kesici sa crnom čokoladom i prošarajte po želji.
Oblandu vratite u frižider da se glazura stegne a potom secite skalpelom ili oštrim tankim nožem na štanglice veličine 3x6 cm, vodeći računa da sečete po sredini svakog jaffa keksa kako bi sve štanglice imale jednak, lep presek.

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Torte i kolači sa Eskimko sladoledom"

Pošalji recept