0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
Kolač dimenzija 35 x 24 cm
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
Kolač dimenzija 35 x 24 cm
250 ml mleka
2 kesica C Vanilin šećer
rendana kora komad pomorandže
250 g margarina ili maslaca
150 g bele čokolade
150 g mlevenih pečenih lešnika
100 g C Kokosovo brašno
450 g mlevenog keksa
200 ml sveže ceđenog soka pomorandže
2 (lista) komad C Oblande
300 g jafa keksa
150 g bele čokolade
2 kašika ulja
25 g crne čokolade
1 kašičica ulja
Spoj ukusa koji će oduševiti sve prisutne.
Sipajte u šerpu mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, koricu dobro oprane narandže, margarin iseckan na komadiće i belu čokoladu izlomljenu na kocke. Sve zajedno zagrevajte na srednjoj vatri mešajući, dok se sve potpuno ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre.
Odmah dodajte mlevene pečene lešnike i kokos pa promešajte kašikom. Zatim postepeno dodavajte mleveni keks i sveže ceđeni sok narandže. Mešajte kašikom dok se sve lepo ne sjedini. Fil treba biti čvršći ali fino maziv, zato oprez prilikom dodavanja soka narandže jer ne upija svaki keks podjednako tečnost. Možda neće biti potrebna sva količina soka, ali meni je bilo idealno sa 200 ml.
Fil ostavite da se prohladi kako bi bio tek malkice mlak pre filovanja.
Uzmite dva lista oblande i skratite ih skalpelom ili nožem po dužoj strani oko 3 cm, tako da dobijete listove dimenzija 35x24 cm. Ovo je potrebno uraditi jer u pakovanju Jaffa keksa od 300 g ima 24 komada koja kad poređate jedne uz druge, dobijate navedenu dimenziju.
Stavite na tacnu prvi list oblande sa većim kockicama okrenutim prema gore i nanesite polovinu nadeva. Lepo poravnajte špatulom. Sada poslažite Jaffa kekse sa čokoladom okrenutom na dole, 4x6 komada.
Blago utisnite kekse u fil pa odozgo rasporedite preostali nadev, tako da najpre popunite praznine između keksova. Poravnajte špatulom i poklopite drugim listom oblande tako da gornja strana budu sitnije kockice. Dobro pritisnite, opeteretite nekom težinom i stavite u frižider najbolje preko noći, da se oblanda dobro ohladi i stegne.
Otopite belu čokoladu izlomljenu na kocke na pari ili u mikrotalasnoj, dodajte ulje i dobro izmešajte da se sve sjedini. Po želji, u drugoj posudici otopite crnu čokoladu sa uljem i sipajte je u kesicu.
Na oblandu sipajte belu glazuru i špatulom rasporedite i poravnajte. Protresite tacnu sa oblandom da se glazura lepo izravna. Potom otsecite vrh na kesici sa crnom čokoladom i prošarajte po želji.
Oblandu vratite u frižider da se glazura stegne a potom secite skalpelom ili oštrim tankim nožem na štanglice veličine 3x6 cm, vodeći računa da sečete po sredini svakog jaffa keksa kako bi sve štanglice imale jednak, lep presek.
Spoj ukusa koji će oduševiti sve prisutne.
Sipajte u šerpu mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, koricu dobro oprane narandže, margarin iseckan na komadiće i belu čokoladu izlomljenu na kocke. Sve zajedno zagrevajte na srednjoj vatri mešajući, dok se sve potpuno ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre.
Odmah dodajte mlevene pečene lešnike i kokos pa promešajte kašikom. Zatim postepeno dodavajte mleveni keks i sveže ceđeni sok narandže. Mešajte kašikom dok se sve lepo ne sjedini. Fil treba biti čvršći ali fino maziv, zato oprez prilikom dodavanja soka narandže jer ne upija svaki keks podjednako tečnost. Možda neće biti potrebna sva količina soka, ali meni je bilo idealno sa 200 ml.
Fil ostavite da se prohladi kako bi bio tek malkice mlak pre filovanja.
Uzmite dva lista oblande i skratite ih skalpelom ili nožem po dužoj strani oko 3 cm, tako da dobijete listove dimenzija 35x24 cm. Ovo je potrebno uraditi jer u pakovanju Jaffa keksa od 300 g ima 24 komada koja kad poređate jedne uz druge, dobijate navedenu dimenziju.
Stavite na tacnu prvi list oblande sa većim kockicama okrenutim prema gore i nanesite polovinu nadeva. Lepo poravnajte špatulom. Sada poslažite Jaffa kekse sa čokoladom okrenutom na dole, 4x6 komada.
Blago utisnite kekse u fil pa odozgo rasporedite preostali nadev, tako da najpre popunite praznine između keksova. Poravnajte špatulom i poklopite drugim listom oblande tako da gornja strana budu sitnije kockice. Dobro pritisnite, opeteretite nekom težinom i stavite u frižider najbolje preko noći, da se oblanda dobro ohladi i stegne.
Otopite belu čokoladu izlomljenu na kocke na pari ili u mikrotalasnoj, dodajte ulje i dobro izmešajte da se sve sjedini. Po želji, u drugoj posudici otopite crnu čokoladu sa uljem i sipajte je u kesicu.
Na oblandu sipajte belu glazuru i špatulom rasporedite i poravnajte. Protresite tacnu sa oblandom da se glazura lepo izravna. Potom otsecite vrh na kesici sa crnom čokoladom i prošarajte po želji.
Oblandu vratite u frižider da se glazura stegne a potom secite skalpelom ili oštrim tankim nožem na štanglice veličine 3x6 cm, vodeći računa da sečete po sredini svakog jaffa keksa kako bi sve štanglice imale jednak, lep presek.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.