C Slatka tradicija

Sastojci
Za biskvit:
7 belanaca
6 žumanaca
100 g šećera
45 g pšeničnog oštrog brašna
40 g mlevenih propečenih pistaća
naribana limunova korica
Za kremu od pistaća:
6 kašika C čvrstina
6 kašika šećera
500 ml mleka
naribana limunova korica
90 g margarina
120 g mlevenih propečenih pistaća
Za kremu od krušaka:
6 kašika C čvrstina
40 g šećera
500 ml soka od krušaka
80 g margarina
Za nadev i ukrašavanje:
100 g marmelade
100 g marmelade od limuna
250 ml vode
20 g šećera
100 ml soka od višanja
1-2 kruške
200 ml slatke pavlake
1 C šlag
1 C Vanilin šećer
50 g mlevenih propečenih pistaća
1-2 kivija

Naši proizvodi
Vanilin šećer Šlag classic

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Žuto zelena rapsodija

Lagani užitak za prave hedoniste.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 15
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Za biskvit:

Ulupajte belanca u čvrsti sneg, a žumance zajedno sa šećerom penasto izmešajte.

Žumancima dodajte brašno, pistaće i naribanu limunovu koricu.

Pripremljenu smesu sa žumancima lagano umešajte u čvrsti sneg od belanaca.

Četvrtasti pleh veličine 32x40 cm obložite pek papirom i pospite brašnom.

Pola količine biskvitne smese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrejanoj na 180°C oko 10 minuta.

Posle ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smese.

Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promera 18 ili 20 cm, zaisno od veličine kalupa za torte.

Za kremu:

Od pistaća skrobno brašno pomešajte sa šećerom i sve zajedno razmutite sa oko 300 ml hladnog mleka.

Preostalo mleko zakipite zajedno s naribanom koricom limuna.

Mleko maknite s vatre, umešajte razmućeno skrobno brašno sa šećerom i kuvajte stalno mešajući mutilicom oko 15-ak sekundi.

Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj margarin i mlevene pistaće.

Za kremu od krušaka:

Skrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakipite.

Posudu sa sokom odmaknite s vatre, mutilicom umešajte razmućeno skrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa.

U malo prohlađenu kremu umešajte margarin.

Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa, premažite je marmeladom od marelica i s pola količine pripremljene kreme od krušaka.

Na to stavite drugu biskvitnu koru, premažite je sa pola količine marmelade od limuna, pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistaća.

Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite marmelade, kreme i sve pripremljene kore.

Tortu stavite u frižider na 2 do 3 sata.

Pomešajte vodu, šećer i sok od višanja. U tu mešavinu stavite i oguljene kruške, pa ih kratko prokuvajte (10-15 minuta) ovisno o vrsti.

Slatku pavlaku zajedno sa C šlagom i C vanilin šećerom čvrsto ulupajte.

Ohlađenoj tortu i maknite obruč i premažite je šlagom.

Tortu pospite mlevenim pistaćama i ukrasite pripremljenim kuvanim kruškama i kivijem.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Biskvitnu smesu pre pečenja možete podeliti na dva dela i peći u pek papirom obloženom okruglom kalupu promera 18 ili 20 cm i onda svaki biskvit prerezati po pola tako da dobijete 4 kore.