C Slatka tradicija

Sastojci
1/2 kg domaće masti
16 kašika šećera
2 jaja
2 žumanca
malo kore limuna
2 kesice C vanilin šećera
250 g C šećera u prahu
1/2 kg brašna
džem za spajanje vanilica

Naši proizvodi
Vanilin šećer Šećer u prahu

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Gorica

Vanilice

Ovo je recept moje majke (80 god. stara). Pravila ih je rođacima i komšijama za svadbe pod šatrom u selu.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: oko 50 komada
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Dobro umutiti mast i šećer, dok postane potpuno penasto. Dodati 2 cela jaja i dva belanca.

Onda polako dodati 1/2 kg brašna i narendati malo kore neprskanog limuna.

Ostaviti malo brašna za posipanje stola za razvijanje kore.

Rukom lepo izmesiti testo i na pobrašnjenoj dasci oklagijom razviti koru debljine oko 1 cm.

Rakijskom čašicom, manjeg obima, vaditi vanilice.

Povremeno čašicu staviti u brašno da se ne bi vanilice lepile za čašu.

Poređati u pleh i peći na 220 C 10-15 min, dok ne bude zlatno žute boje.

Vruće lepiti džemom i uvaljati u C šećer u prahu u koji su umešana 2 C vanilin šećera.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Dobije se velika količina, zato je dobro da neko pomaže da bi se brzo izlepile i uvaljale u C šećer u prahu, jer se bolje lepi C šećer u prahu kad su vruće.
Mogu dugo da sede i svakim danom su sve ukusnije. Tope se u ustima. Ko voli, može i da dobro umuti preostali belanac i da vanilice spaja belancetom.