C Slatka tradicija

Sastojci
Za testo:
2 veća jaja
150 g šećera ili C šećera u prahu
1 kesica C vanilin šećera
100 ml ulja
200 ml jogurta ili mleka + 1 kašičica jabukovog sirćeta, kiselog mleka...
2 šolje brašna (2dl) ili 1 šolja brašna + 1 šolja C pšenični griz
1 kesica C prašak za pecivo ili 1/4 kašičice C sode bikarbone
Dodatno:
C kokosovo brašno
C kakao prah
orasi
kandirano voće
mak
sveže voće: kupine, maline, jagode, trešnje, višnje, kajsije, smokve, kruške...
lešnik
C šećer u prahu
čokolada u prahu
C pšenični griz
šlag
C soda bikarbona

Naši proizvodi
Šećer u prahu Vanilin šećer Pšenični griz Prašak za pecivo Soda bikarbona Kokosovo brašno Kakao prah

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač blog Sneško domaćica

Univerzalno testo za kolače

Trenutno se nalazimo u samoizolaciji od 24 časa dnevno. U ovoj vanrednoj situaciji moramo i da se nečim zasladimo pa vam zato preporučujem ovaj univerzalni recept!

Vreme pripreme: < 30 minuta. Broj porcija: 12
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Za osnovno testo:
U posudu za mućenje izlomiti jaja, dodati šećer i C vanilin šećer i mutiti mikserom da se dobije penasta masa. Nastaviti da mutite manjom brzinom i dodati ulje, zatim jogurt.

Na kraju umešati brašno pomešano sa C praškom za pecivo. Najmanjom brzinom mikserom promešati da se masa dobro sjedini.

Ovako umućeno testo sipati u kalup po želji obložen papirom za pečenje. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta što zavisi od kalupa koji koristite i od jačine vaše rerne.

Ovako pečen kolač možete iseći na kocke i posuti C šećerom u prahu i poslužiti se.

Osnovno testo za kolač može da se obogati dodavanjem raznih sastojaka:

1. Ako u testo dodate 50 g C kokosa dobićete kolač sa kokosom. Dodatno kolač obogatite prelivom od čokolade i posuti odozgo C kokos.

2. Kada u testo dodate 50 g mlevenih oraha i ispečete u plehu od rerne dobićete meku koru od koje možete da pravite tortu ili rolat uz krem po želji. Možete koru da presečete i namažete između džem, odozgo džem i posuti mlevenim orasima.

3. Testo možete da podelite na dva dela i u jedan da umešate 2 kašike C kakao praha i kada naizmenično sipate testo u kalup imaćete dvobojni kolač. Možete dodatno da ga obogatite svežim voćem ili orašastim plodovima, kandiranim voćem ili ostavite bez ikakvih drugih dodataka. Možete da ga ispečete u duguljastom kalupu, pravougaonom, okruglom ili kao kuglof ili mini kuglofčiće.

4. Kada kalup namažete maslacem, pospete sa 2 kašičice C griza i složite voće, a zatim izlijete preko osnovno testo sa C kakaom ili bez dobićete prelep voćni kolač s tim što kada se kolač ispeče treba ga preokrenuti da voće dođe odozgo.

5. Na osnovno testo pospite voće po želji i imaćete predivan voćni kolač.

6. U osnovno testo umešajte 50 g nemlevenog maka i dodajte kandirane korice južnog voća. Imaćete predivan kolač specifičnog ukusa. Dovoljno je da se kolač pospe C šećerom u prahu, ali može i čokolada ili kako već više volite.

7. Ako u osnovno testo dodate 3 kašike C kakao praha dobićete čokoladni kolač koji kada se ispeče premažite džemom i dodatno možete da obogatite prelivom od čokolade. U ovo testo takođe možete da ubacite seckane orašaste plodove i suvo voće.

8. Testo možete da podelite na dva dela i to prvo u kalup sipate 2/3 testa i zapečete 10 minuta na 200 stepeni, zatim dodate 300-400 g voća i ostatak testa. Pečete još oko 30 minuta da se kolač ispeče do kraja. Pečen kolač preliti glazurom od čokolade ili po želji.

9. Pečen kolač od osnovnog testa isecite na kocke. Napravite preliv od čokolade i mleka i prelite kolač. Pospite C kokosom i dobićete kolač koji podseća na kokosove čupavce.

10. Kolač od osnovnog testa ispeći u plehu od rerne a zatim preseći koru na pola i jedan deo ostaviti da bude podloga a drugi deo izmrviti i pomešati sa džemom po želji i rendanom pomorandžom. Ovu smesu nanesite na koru i lepo utapkajte. Prelite glazurom od čokolade i isecite na štanglice.

Ideja za kolač ima na pretek kao i ako kolač pečete u različitim kalupima kao na primer kalup za kuglof, duguljasti kalup za hleb ili srneća leđa, okrugli, pravougaoni manji ili veći, pleh od rerne...uvek će te imati drugačiji kolač. Dozvoljene su sve opcije kalupa i kombinacija.

Ako nemate C prašak za pecivo možete staviti prstohvat C sode bikarbone.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata