burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripremeLako se priprema

broj porcija8

Starinski kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
8

Sastojci

Biskvit:

5 jaja

200 g šećera

200 g oštrog brašna

1 kašika vode

2 kašike C kakao praha

Preliv za biskvit:

100 ml mleka

1 kašika šećera

1 kašičica C vanilin šećera

Krema:

1/2 l mleka

150 g šećera

5 žumanaca

5 kašika brašna

200 g maslaca

100 g C šećera u prahu

Starinski kolač

Koraci pripreme

Rernu zagrejte na 180 C.

Lim za pečenje (moj je dimenzija 30×32, a može biti i onaj uži i duži) premažite uljem i pospite oštrim brašnom.

Pomešajte brašno sa C kakao prahom.

Belance izradite u čvrt sneg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedno po jedno žumance i na kraju brašno sa C kakaom.

Smesu sipajte u pripremljeni lim, ubacite u zagrejanu rernu i pecite 30-40 minuta. Za to vreme pripremite preliv i kremu.

U manju šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuvajte. Pečeni biskvit preokrenite naopako, pa na njega ravnomerno kašikom sipajte preliv.

Inače, biskvit preokrenem zato da mi ona sjajna strana biskvita ostane dole, inače se taj tanki sloj hoće lepiti za kreme i odvajati od ostatka biskvita, verojatno ste se susretali sa tim nekada.

U posudi skuvajte mleko. U drugoj posudi dobro izradite žumance sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mleka, promešajte pa dodajte brašno i sve skupa sipajte u posudu sa mlekom.

Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo mešajte kremu kako se ne bi zgrudvala.

Kuvajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Starinski kolač

Koraci pripreme

Rernu zagrejte na 180 C.

Lim za pečenje (moj je dimenzija 30×32, a može biti i onaj uži i duži) premažite uljem i pospite oštrim brašnom.

Pomešajte brašno sa C kakao prahom.

Belance izradite u čvrt sneg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedno po jedno žumance i na kraju brašno sa C kakaom.

Smesu sipajte u pripremljeni lim, ubacite u zagrejanu rernu i pecite 30-40 minuta. Za to vreme pripremite preliv i kremu.

U manju šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuvajte. Pečeni biskvit preokrenite naopako, pa na njega ravnomerno kašikom sipajte preliv.

Inače, biskvit preokrenem zato da mi ona sjajna strana biskvita ostane dole, inače se taj tanki sloj hoće lepiti za kreme i odvajati od ostatka biskvita, verojatno ste se susretali sa tim nekada.

U posudi skuvajte mleko. U drugoj posudi dobro izradite žumance sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mleka, promešajte pa dodajte brašno i sve skupa sipajte u posudu sa mlekom.

Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo mešajte kremu kako se ne bi zgrudvala.

Kuvajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Letnje torte i
kolači"

Pošalji recept