C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg gotovih, finih tankih kora za baklavu
1,2 kg šećera
2 kesice C vanilin sećera
600 g mlevenih oraha
300 g seckanih oraha
150 g suvog grožđa
ulje za premazivanje kora

Naši proizvodi
Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Vanja

Starinska baklava

Za ljubitelje dobrih, starih slatkiša.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 30-40
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Par sati pre pripreme same baklave skuvati šerbet od 1 kg šećera,1 l vode i vanilin C šećer.

Šerbet ukuvati i ostaviti da se dobro ohladi,dodati na kraju i par kapi limunovog soka.

Veću tepsiju malp podmazati, stavimo koru, poprskamo sa malo ulja, pa sledeću koru isto tako, na treću pospemo mlevene orahe, seckane orahe, malo suvog grožđa i malo poprskamo kristal šećerom.

Tako kompletano postupamo do kraja sa slaganjem baklave, potom baklavu dobro ispritiskamo rukama i sečemo po želji u kockice ili rombove.

Odozgo na na nanesemo jednu koru koju smo pre samog početka slaganja sklonili sa strane.

Pečemo, tačnije sušimo baklavu u predhodno zagrejanoj rerni na 170 C prvih 40 minuta, potom povećamo na 200 C, sklonimo onu koru kojom smo prekrili baklavu i nastavljamo dalje sa pečenjem još nekih 15-20 minuta dok ne dobije zlatno- žutu boju.

Nakon toga izvadimo baklavu, sačekamo 15 minuta i lagano prelijemo sa hladnim šerbetom.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Jako je bitno da se baklava suši, a ne da se peče pa da podseća na pitu sa orasima. Dok se baklava suši prvih 40 minuta nikako ne otvarati rernu. Prijatno i uživajte u ovom slatkom, starom zadovoljstvu dragi sladokusci.