C Slatka tradicija

Sastojci
500 g srednjih kora
Za premazivanje kora:
4 jaja
1 šolja šećera - šolja je zapremine 150 ml
1 šolja jogurta - gušćeg
1 šolja C griza
1 šolja ulja
1/2 kesice C praška za pecivo
2 kesice C vanilin šećera
1 kg zrelih šljiva
za punjenje šljiva
3-4 kašike mlevenih oraha
2-3 kašike prezle (možete propržiti)
2-3 kašike meda
cimeta i ruma po ukusu i želji
mleveni keks za posipanje

Naši proizvodi
Pšenični griz Prašak za pecivo Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Vesna

Šljive, orasi, keks

Brzo prolazi vreme, pa kad stignu šljive, evo jednog recepta za ukusnu pitu.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: puno
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Smesa za premazivanje kora:
Umutiti čvrsto belanca sa šećerom, dodati žumanca, pa onda, lagano mešajući, ostale sastojke.

Smesa za punjenje šljiva:
Izmešati med, orase, prezlu i (za mene, u ovoj kombinaciji neizostavan) cimet. Količina nije precizna, jer zavisi od veličine šljiva. Ako je napravite više-neće smetati. Stavićete je oko šljiva. Elem, iz šljiva izvaditi koštice i puniti ih smesom, koja treba da je gusta.

Umućenom smesom, obilato premazivati i ređati jednu na drugu 3 kore. Po trećoj, celom površinom posuti mlevenu plazmu. Na kraću stranu kora, 5-6 cm od donje ivice, poređati jednu do druge šljive. Kod mene ih je bilo 12 komada, gusto zbijenih od ivice do ivice.

Čvrsto urolati i prebaciti u pleh - obložen papirom za pečenje. I tako još sa tri rolne. Ostaće smese za premazivanje odozgo.

Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle 10 min smanjiti na 180. Opet, svako najbolje poznaje svoju rernu. Na polovini pečenja, ja preko pite prebacim papir. Što je sigurno-sigurno je i to je to.

Pečenu, dobro ohladiti, da se šljive i punjenje u njima stegne.

Isecite je, pospite C šećerom u prahu i poslužite.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata