C Slatka tradicija

Sastojci
500 g pšenice belije
500 g C šećera u prahu
500 g mlevenih oraha + nekoliko polutki
2 kesice C vanilin šećera
1 kesica mlevenog morskog oraščica (može i ceo oraščić, koji istružete na malo rende)
Za posipanje:
50 g C šećera u prahu

Naši proizvodi
Šećer u prahu Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač food blog Sneško domaćica

Slavsko žito - koljivo

Pored Slavskog kolača još jedno veoma važno obeležje Krsne slave je Koljivo-Slavsko žito.

Vreme pripreme: > 60 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Žito očistite od nečistoća, operite i potopite u vodu i ostavite preko noći. Sutradan ocedite vodu i nalite u žito svežu vodu. Stavite da se kuva. Prvu vodu basiti, naliti ponovo drugu i tako još dva puta. Posle toga ostavite da se u poklopljenom sudu žito kuva oko 1 sat.

Kada žito omekša i bude kuvano skloniti sa ringle i ostaviti tako poklopljeno dok se ne ohladi. Za to vreme će žito dodatno da nabubri i rascveta se. Žito ocedite kroz cediljku i operite hladnom vodom. Prebaciti žito na kuhinjsku krpu da se dobro ocedi i osuši.

Orahe sameljite i ostavite sa strane malo mlevenih oraha i nešto polutki za ukrašavanje žita.

Suvo žito sameljite na mašini za meso ili u blenderu. U mom slučaju je žito mleveno u blenderu. Dodajte šećer, mlevene orahe, vanilin šećer i morski oraščić. Sve u blenderu dobro sjedinite a ako radite bez blendera onda žito umesite rukama.

Ovako spremljeno žito preručite u posudu iz koje će te služiti koljivo. To može da bude okrugli tanjir ili specijalna činija ili posuda za Slavsko žito. Lepo žito oblikujte, pospite ga mlevenim orasima i prah šećerom i ukrasite polutkama oraha.

Umešeno žito može da se oblikuje u kuglice, uvalja u mlevene orahe i tako posluži.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata