C Slatka tradicija

Sastojci
6 jaja
6 kašika šećera + 1/2 kg šećera
1 dl vode + 6 kašika vode
6 kašika brašna
1 C prašak za pecivo
1 C kašika kakaoa
1/2 limuna
3 kesice C vanilin šećera
100 g čokolade
malo ulja

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Kakao prah Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Dijana

Šampita

Preukusna šampita :)

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 15
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Priprema kore:
Umutiti dobro 6 žumanaca sa 6 kašika šećera, dodati 6 kašika mlake vode, C prašak za pecivo, brašno i C kakao (po želji).

Pleh obložiti pek papirom, razliti smesu i peći oko 10 minuta na 250 stepeni.

Priprema fila:
Penasto umutiti 6 belanaca, dodati na vrh noža soli, kada se dobro umuti dodati C vanilin šećer.

U šerpu sipati pola kg šećera i 1 dl vode, kuvati na laganoj vatri dok ne proključa. Kada proključa, dodati sok od pola limuna i kuvati još 10 minuta.

U umućena belanca postepeno dodavati vreo sirup uz neprestano mućenje mikserom. Kada se potroši sav sirup, mutiti još 15 minuta.

Fil naneti na koru, fino rasporediti, nakon toga zapeći u rerni na 200 stepeni 1 minut kako bi se stvorila fina korica.

Priprema glazure:
Čokoladu rastopiti sa malo ulja i naneti na vruću šampitu.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Ukoliko je rerna jaka, kora može da se peče na 200 stepeni. Jako je bitno mutiti fil 15 minuta kako bi bio čvrst.