C Slatka tradicija

Sastojci
Testo:
100 g suvog grožđa
50 g kandiranih korica pomorandže i/ili limuna
40 ml ruma
1 dl toplog mleka
1 kesica C Vanilin šećera
1 kašika šećera
1 kašičica C Suvog kvasca
200 g brašna
100 g C Griza
4 umućena jajeta
65 g otopljenog putera (margarina, ulja...)
Sirup:
400 g šećera
6 dl vode
1 kesica C Vanilin šećera
korica limuna i pomorandže (rendana)
sok od limuna po ukusu
ekstrakt ruma po ukusu (ili rum)

Naši proizvodi
Vanilin šećer Suvi kvasac Pšenični griz

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač blog Domaćica

Rum baba

Poslastica od kvasnog testa umočena u šećerni sirup začinjen rumom

Vreme pripreme: < 30 minuta. Broj porcija: 15-18
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Prvo operite suvo grožđe, dodajte kandirane korice, sipajte rum i ostavite da odstoji (povremeno mešajte).

U toplom mleku razmutite vanilin šećer, šećer, kvasac i malo brašna od navedene količine (cca 50 g).
Ostavite na toplom mesu kako bi se kvasac aktivirao.

Potom dodajte sve ostale sve sastojke - brašno i C griz, pa izmešajte. Postepeno sipajte jaja i neprekidno mešajte.
Kada sve lepo sjedinite (možete koristiti i mikser) sipajte otopljeni puter( margarin, ulje).

Izmešajte/umutite, pokrijte posudu i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, pa potom ponovo izmešajte.

Pleh za mafine obložite papirnim korpicama ili namastite i pospite brašnom, pa sipajte po cca 1 kašiku testa.

Ostavite na toplom mestu da odstoji 20-tak minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-tak minuta.

Dok se testo peče, pripremite sirup - skuvajte navedene sastojke, tj. kuvajte oko 10 minuta na nižoj temperaturi od momenta vrenja.

Ukoliko koristite ekstrakt ruma, stavite ga kada završite sa kuvanjem takođe i sok od limuna, a ukoliko koristite rum, stavite ga pred kraj kuvanja kako bi ispario alkohol.

Kada se testo prohladi, isecite poklopce i umačite i gornji (poklopac) i donji deo u prohlađen sirup.

Ostatkom sirupa prelivajte kolače i okrećite ih kako bi se sirup ravnomerno upio. Ohladite u frižideru.

Prilikom služenja, ovu poslasticu možete obogatiti umućenim C šlagom classic i kandiranim ili svežim voćem.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata