burger c logo
search
bell

Moja knjižica recepata

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

Vreme pripreme:
< 30 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Rum baba

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
< 30 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Sastojci

Testo:

100 g suvog grožđa

50 g kandiranih korica pomorandže i/ili limuna

40 ml ruma

1 dl toplog mleka

1 kesica C Vanilin šećera

1 kašika šećera

1 kašičica C Suvog kvasca

200 g brašna

100 g C Griza

4 umućena jajeta

65 g otopljenog putera (margarina, ulja...)

Sirup:

400 g šećera

6 dl vode

1 kesica C Vanilin šećera

korica limuna i pomorandže (rendana)

sok od limuna po ukusu

ekstrakt ruma po ukusu (ili rum)

Rum baba

Opis recepta

Prvo operite suvo grožđe, dodajte kandirane korice, sipajte rum i ostavite da odstoji (povremeno mešajte).

U toplom mleku razmutite vanilin šećer, šećer, kvasac i malo brašna od navedene količine (cca 50 g).
Ostavite na toplom mesu kako bi se kvasac aktivirao.

Potom dodajte sve ostale sve sastojke - brašno i C griz, pa izmešajte. Postepeno sipajte jaja i neprekidno mešajte.
Kada sve lepo sjedinite (možete koristiti i mikser) sipajte otopljeni puter( margarin, ulje).

Izmešajte/umutite, pokrijte posudu i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, pa potom ponovo izmešajte.

Pleh za mafine obložite papirnim korpicama ili namastite i pospite brašnom, pa sipajte po cca 1 kašiku testa.

Ostavite na toplom mestu da odstoji 20-tak minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-tak minuta.

Dok se testo peče, pripremite sirup - skuvajte navedene sastojke, tj. kuvajte oko 10 minuta na nižoj temperaturi od momenta vrenja.

Ukoliko koristite ekstrakt ruma, stavite ga kada završite sa kuvanjem takođe i sok od limuna, a ukoliko koristite rum, stavite ga pred kraj kuvanja kako bi ispario alkohol.

Kada se testo prohladi, isecite poklopce i umačite i gornji (poklopac) i donji deo u prohlađen sirup.

Ostatkom sirupa prelivajte kolače i okrećite ih kako bi se sirup ravnomerno upio. Ohladite u frižideru.

Prilikom služenja, ovu poslasticu možete obogatiti umućenim C šlagom classic i kandiranim ili svežim voćem.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Rum baba

Opis recepta

Prvo operite suvo grožđe, dodajte kandirane korice, sipajte rum i ostavite da odstoji (povremeno mešajte).

U toplom mleku razmutite vanilin šećer, šećer, kvasac i malo brašna od navedene količine (cca 50 g).
Ostavite na toplom mesu kako bi se kvasac aktivirao.

Potom dodajte sve ostale sve sastojke - brašno i C griz, pa izmešajte. Postepeno sipajte jaja i neprekidno mešajte.
Kada sve lepo sjedinite (možete koristiti i mikser) sipajte otopljeni puter( margarin, ulje).

Izmešajte/umutite, pokrijte posudu i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, pa potom ponovo izmešajte.

Pleh za mafine obložite papirnim korpicama ili namastite i pospite brašnom, pa sipajte po cca 1 kašiku testa.

Ostavite na toplom mestu da odstoji 20-tak minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-tak minuta.

Dok se testo peče, pripremite sirup - skuvajte navedene sastojke, tj. kuvajte oko 10 minuta na nižoj temperaturi od momenta vrenja.

Ukoliko koristite ekstrakt ruma, stavite ga kada završite sa kuvanjem takođe i sok od limuna, a ukoliko koristite rum, stavite ga pred kraj kuvanja kako bi ispario alkohol.

Kada se testo prohladi, isecite poklopce i umačite i gornji (poklopac) i donji deo u prohlađen sirup.

Ostatkom sirupa prelivajte kolače i okrećite ih kako bi se sirup ravnomerno upio. Ohladite u frižideru.

Prilikom služenja, ovu poslasticu možete obogatiti umućenim C šlagom classic i kandiranim ili svežim voćem.

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvujte u konkursu
"Voćne torte i
kolači"

Pošaljite recept