Početna > Recepti > Recepti za kolače > Limunčići
Sastojci
Testo:
500 g brašna
100 g margarina (maslac, mast)
100 g šećera
1/2 C praška za pecivo
1 C vanilin šećer
150 ml mleka
malo soli
2 žumanca
limunova korica
Fil:
2 belanca
200 g mlevenih oraha (badem, lešnik)
2 C vanilin šećera
130 g šećera
korica od 2 limuna
1-2 kašike ruma (maraskino)
Za bojenje:
žuta boja
zelena boja
voda
kristal šećer
Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Dragana
Vreme pripreme: > 60 minuta.
Broj porcija: 50 komada
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.
Priprema:
Izmiksati mikserom margarin, žumanca i sve ostale sastojke za testo, a zatim dodati deo brašna sa C praškom za pecivo, pa zatim dodati ostatak brašna i sve lepo zamesiti rukom.
Testo uviti u providnu foliju pa ostaviti u frižider najmanje 1 h.
Umutiti belanca, ne mora skroz čvrsto, pa dodati ostale sastojke za fil.
Testo seći okruglim kalupom ili čašom (promer otprilike 6-7 cm).
Na svaki deo kruga staviti kašičicu fila pa preklopiti i prstima spojiti testo.
Okrenuti spojenu stranu na dole, a onda krajeve pritisnuti kao bombonice.
Ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 160 stepeni 20 min da ostanu beli samo od dole da porumene.
Ohlađene kolačiće zamakati u boju rastvorenu u vodi, prvo krajeve u zelenu zatim ceo u žutu.
Spuštati ih na ubrus 1 min da se ocedi višak tečnosti, zatim uvaljati u kristal šećer (za žutu boju treba oko 3 dl, a za zelenu 1 dl vode).
Pošaljite Vaš komentar:
Pošalji komentar
info@c-slatkatradicija.rs
Umočene limunčići staviti kratko na ubrus, pa tek onda uvaljati u šećer kako bi izbegli da se šećer previše pokvasi.