C Slatka tradicija

Sastojci
Za koru:
250 g maslaca sobne temperature
160 g šećera
1 kesica C vanilin šećera
3 jaja
4 žumanca
300 g brašna
1 kesica C praška za pecivo
Za penicu od belanaca:
4 belanca
100 g C šećer u prahu
60 ml ulja
1 kesica C pudinga sa ukusom vanilina
Za posip:
150 g maslaca
300 g brašna
Dodatno:
350 g džema od šljiva
1 kg šljiva
2 limuna samo korica

Naši proizvodi
Vanilin šećer Prašak za pecivo Šećer u prahu Puding sa ukusom vanilina Soda bikarbona

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač blog Sneško domaćica

Lenja pita sa šljivama

Lenju pitu možemo da pravimo na mnogo načina, kao i sa svim voćem. Ideja ima na pretek. Ovo nije klasična lenja pita, ali verujte odlična je.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: za 12 osoba
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Prvo pripremiti vatrostalni kalup 32 x 25 cm, dubine oko 7 cm i podmazati omekšalim maslacem.

Za koru prvo umutiti maslac penasto. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz stalno mućenje.

Zatim dodavati jedno po jedno jaje i umutiti dobro pre dodavanja drugog, a na kraju umešati žumanca.

Sada dodajte prosejano brašno sa C praškom za pecivo i ručno sjedinite.

Dobićete testo koje je jako gusto.

Testo kašikom vadite i rasporediti u kalupu. Preko testa namažite džem od šljiva, naravno upotrebila sam moj domaći džem, a onda složite šljive koje ste očistili od koštica. Preko narendati koricu limuna.

Napravite penicu od belanaca tako što umutite belance u šne i postepeno dodajte C šećer u prahu, svo vreme muteći mikserom dok ne dobijete sjajnu i gustu penu. Sada dodati po malo ulje i na kraju C puding i sve dobro sjedinite.

Preliti belanca preko šljiva i poravnati.

Na kraju napravite posip od brašna i hladnog maslaca. Utrljajti rukama dok se ne dobije mrvičasta smesa. U posip možete da dodate šećer ako želite, ja sam posula C vanilin šećerom. Preko posipa narendati koricu limuna.

Posip rasporedite preko belanaca.

Staviti u zagrejanu renu na 180 C stepeni sa toplim vazduhom da se peče oko 50 minuta.

Kolač izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.

Iseći na kocke, posuti C šećerom u prahu i poslužiti.

Limun treba da bude organski ili vaš domaći. U svakom drugom slučaju limun ostavite u vodi sa C sodom bikarbonom da odstoji oko 30 min i dobro operite.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata