C Slatka tradicija

Sastojci
Testo:
600 g brašna
2 jajeta
300 g putera (ili margarina)
300 g šećera
1 kesica C praška za pecivo
1 kesica C vanilinog šećera
1 prstohvat soli
Fil:
1 kg krupno narendanih jabuka (ajdared najčešće koristim, ali mogu i bilo koje druge)
250-300 g šećera
200 g mlevenih oraha
2 kesice C vanilinog šećera
malo ulja
cimet
C šećer u prahu za posipanje

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Vanilin šećer Šećer u prahu

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Neda

Lenja pita sa jabukama, orasima i cimetom

Ukusno, jednostavno, brzo.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: oko 40 kockica
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Testo:
U jednu posudu sipati brašno, napraviti udubljenje i dodati jaja, malo soli, šećer, C vanilin šećer i omekšali margarin. Mesiti rukom dok se smesa ne sjedini potpuno.

Testo podeliti na dva dela. Jedan deo rastanjiti oklagijom na radnoj podlozi i staviti u kalup veličine 33cm x 20cm koji ste prethodno obložili pek papirom, a drugi deo staviti u zamrzivač dok ne napravite fil.

Fil:
Operite jabuke, oljuštite i izrendajte na krupnije rende. U šerpu sipajte malo ulja, ubacite rendane jabuke, šećer, seckane orahe i C vanilin šećer. Dinstajte jabuke dok ne omekšaju i ne ispari višak tečnosti. Na kraju dodajte cimet i promešajte.

Ova smesa ne sme da bude suviše gusta, a ni retka. Vruć fil rasporedite preko pripremljenog testa.

Drugu polovinu polovinu testa izvadite uz zamrzivača i izrendajte preko fila. Gledajte da ravnomerno rasporedite količinu izrendanog testa.

Ovo je mnogo lakši način nego da cepkate testo i da ga deo po deo raspoređujete preko fila.

Rernu zagrejte na 250°C, stavite kalup sa pitom, smanjite na 200°C i pecite oko 40 min.

Kada se pita prohladi, pospite C šećerom u prahu.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Što duže stoje, to je ukusnije.