C Slatka tradicija

Sastojci
oko 800 g brašna
2 jaja
1 C prašak za pecivo
250 g margarina
200 ml mleka
300 g šećera
5 kašika džema
150 g oraha

Naši proizvodi
Prašak za pecivo

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Sanja

Lenja pita sa džemom i orasima

Namenjeno ljubiteljima suvih kolača.

Vreme pripreme: > 60 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Staviti u posudu 350 g brašna i margarin sobne temperature, sjediniti sa brašnom rukama, dodati jaja, šećer, mleko i C prašak za pecivo pa sjediniti kašikom dodavati postepeno brašno.

Mesiti rukama dok testo ne bude lepo za oblikovanje, ne da bude tvrdo mnogo, ali i da se ne lepi za ruke.

Oblikovati loptu i staviti u providnu foliju ili u običnu kesu i staviti u frižider na sat vremena.

Izvaditi posle sat vremena i podeliti testo na dva dela, razviti prvu loptu u veličini pleha 30x25 cm i premazati ako volite slađe obilno džemom.

Preko posuti mlevene orahe, razviti drugi deo testa i staviti preko oraha.

Izbosti viljuškom testo i staviti da se peče na 200 stepeni oko pola sata.

Smanjiti temperaturu pred kraj pečenja i čačkalicom probosti da vidite da li je pečeno, a pečeno je kad čačkalica ostane suva i kada se kolač odvoji od tepsije.

Komentari potrošača:

08.03.2020
Volim starinske recepte, uvek ukusna lenja pita

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Ja sam preko oraha izrendala čokoladu oko 100 g i dobilo je baš lep ukus. Pre pečenja sam ostavila 10 minuta na sobnoj temperaturi kolač.