C Slatka tradicija

Sastojci
Kora:
6 jajeta
6 kašika brašna
6 kašika šećera
1 kesica C praška za pecivo
3 kašike C kakaoa
3 kašike ulja
Preliv za koru:
500 ml vode
250 g šećera
Krem:
7 dl mleka
7 kašika brašna
200 g šećera
narendana limunova korica
1 kesica C vanilin šećera
250 g maslaca
I još:
700-800 g očišćenih jagoda
100 g šećera
1 kesica C želatina
1 dl vode

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Kakao prah Vanilin šećer Želatin

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Slađana

Ledene kocke sa jagodama

Kremasti kolač sa svežim jagodama i prelivom od jagoda.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 16
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Priprema kore:
Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite u čvrst šne sa šećerom.

Dodajte žumanca, umutite, pa umešajte brašno, C prašak za pecivo i C kakao i na kraju ulje (kada dodate brašno možete i dalje mutiti mikserom ali na najmanjoj brzini).

Testo sipajte u pleh veličine otprilike 24x32 cm i pecite na 180 C oko 15 minuta.

Dok se kora peče pripremite peliv za koru:
Pomešajte 250 g šećera sa 5 dl vode i kuvajte 4-5 minuta.

Vrućim prelivom ravnomerno prelijte toplu koru:
Preliv sipajte postepeno da kora lagano upija tečnost. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi bar jedan sat.

Priprema krema:
Pomešajte brašno sa šećerom i oko 1,5 dl mleka oduzetog od 7 dl, u glatku smesu. Ostatak mleka stavite da provri.

Kada mleko provri sklonite ga sa ringle, deo vrelog mleka sipajte u pripremljeno brašno, izmešajte pa sve vratite natrag u šerpu, pa na ringlu na laganu vatru da se krem skuva do kraja.

Krem je kuvan kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Skuvan krem sklonite sa vatre, pa u njega umešajte rendanu limunovu koricu i C vanilin šećer.

Prekrijte samolepljivom folijom da se ne stvara korica i ostavite na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi.

Umutite omekšali maslac mikserom i postepeno u njega dodajte kašiku po kašiku ohlađenog krema dok ne dobijete glaku penastu kremu.

Krem nafilujte preko kore.

Od pripremljenih jagoda 300 g ostavite na stranu da pripremite preliv sa želatinom, a ostatak rasporedite preko nafilovanog krema i blago utisnite u krem da površina bude skoro ravna.

Priprema preliva sa želatinom:
Izblendirajte 300g jagoda. pa pomešajte sa 100 g šećera i 1 dl vode i stavite da provri.

C želatin prelijte sa nekoliko kašika hladne vode i ostavite da nabubri.

Smesu od jagoda i šećera kuvajte nekoliko minuta, a onda dodajte želatin i mešajte dok se sav želatin ne otopi.

Sklonite s vatre i ostavite da se lepo prohladi.

Prelijte preko krema i jagoda i ostavite u frižider da se stegne.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Pošto je toplo vreme smesu sa želatinom ostavila sam skoro čitav sat da se ohladi pa sam onda prelila kolač. Kolač spremajte sa svežim jagodama. Ako koristite smrznute jagode onda spremajte samo preliv, bez ređanja voća po kremu. Ja sam koristila sitne jagode pa ih nisam seckala, ali ako koristite baš krupne možete da ih isečete na polvine ili četvrtine.