burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripremeLako se priprema

broj porcija16

Ledene kocke sa jagodama

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
16

Sastojci

Kora:

6 jajeta

6 kašika brašna

6 kašika šećera

1 kesica C praška za pecivo

3 kašike C kakaoa

3 kašike ulja

Preliv za koru:

500 ml vode

250 g šećera

Krem:

7 dl mleka

7 kašika brašna

200 g šećera

narendana limunova korica

1 kesica C vanilin šećera

250 g maslaca

I još:

700-800 g očišćenih jagoda

100 g šećera

1 kesica C želatina

1 dl vode

Ledene kocke sa jagodama

Koraci pripreme

Priprema kore:
Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite u čvrst šne sa šećerom.

Dodajte žumanca, umutite, pa umešajte brašno, C prašak za pecivo i C kakao i na kraju ulje (kada dodate brašno možete i dalje mutiti mikserom ali na najmanjoj brzini).

Testo sipajte u pleh veličine otprilike 24x32 cm i pecite na 180 C oko 15 minuta.

Dok se kora peče pripremite peliv za koru:
Pomešajte 250 g šećera sa 5 dl vode i kuvajte 4-5 minuta.

Vrućim prelivom ravnomerno prelijte toplu koru:
Preliv sipajte postepeno da kora lagano upija tečnost. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi bar jedan sat.

Priprema krema:
Pomešajte brašno sa šećerom i oko 1,5 dl mleka oduzetog od 7 dl, u glatku smesu. Ostatak mleka stavite da provri.

Kada mleko provri sklonite ga sa ringle, deo vrelog mleka sipajte u pripremljeno brašno, izmešajte pa sve vratite natrag u šerpu, pa na ringlu na laganu vatru da se krem skuva do kraja.

Krem je kuvan kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Skuvan krem sklonite sa vatre, pa u njega umešajte rendanu limunovu koricu i C vanilin šećer.

Prekrijte samolepljivom folijom da se ne stvara korica i ostavite na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi.

Umutite omekšali maslac mikserom i postepeno u njega dodajte kašiku po kašiku ohlađenog krema dok ne dobijete glaku penastu kremu.

Krem nafilujte preko kore.

Od pripremljenih jagoda 300 g ostavite na stranu da pripremite preliv sa želatinom, a ostatak rasporedite preko nafilovanog krema i blago utisnite u krem da površina bude skoro ravna.

Priprema preliva sa želatinom:
Izblendirajte 300g jagoda. pa pomešajte sa 100 g šećera i 1 dl vode i stavite da provri.

C želatin prelijte sa nekoliko kašika hladne vode i ostavite da nabubri.

Smesu od jagoda i šećera kuvajte nekoliko minuta, a onda dodajte želatin i mešajte dok se sav želatin ne otopi.

Sklonite s vatre i ostavite da se lepo prohladi.

Prelijte preko krema i jagoda i ostavite u frižider da se stegne.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Ledene kocke sa jagodama

Koraci pripreme

Priprema kore:
Odvojite žumanca od belanaca pa belanca umutite u čvrst šne sa šećerom.

Dodajte žumanca, umutite, pa umešajte brašno, C prašak za pecivo i C kakao i na kraju ulje (kada dodate brašno možete i dalje mutiti mikserom ali na najmanjoj brzini).

Testo sipajte u pleh veličine otprilike 24x32 cm i pecite na 180 C oko 15 minuta.

Dok se kora peče pripremite peliv za koru:
Pomešajte 250 g šećera sa 5 dl vode i kuvajte 4-5 minuta.

Vrućim prelivom ravnomerno prelijte toplu koru:
Preliv sipajte postepeno da kora lagano upija tečnost. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi bar jedan sat.

Priprema krema:
Pomešajte brašno sa šećerom i oko 1,5 dl mleka oduzetog od 7 dl, u glatku smesu. Ostatak mleka stavite da provri.

Kada mleko provri sklonite ga sa ringle, deo vrelog mleka sipajte u pripremljeno brašno, izmešajte pa sve vratite natrag u šerpu, pa na ringlu na laganu vatru da se krem skuva do kraja.

Krem je kuvan kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Skuvan krem sklonite sa vatre, pa u njega umešajte rendanu limunovu koricu i C vanilin šećer.

Prekrijte samolepljivom folijom da se ne stvara korica i ostavite na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi.

Umutite omekšali maslac mikserom i postepeno u njega dodajte kašiku po kašiku ohlađenog krema dok ne dobijete glaku penastu kremu.

Krem nafilujte preko kore.

Od pripremljenih jagoda 300 g ostavite na stranu da pripremite preliv sa želatinom, a ostatak rasporedite preko nafilovanog krema i blago utisnite u krem da površina bude skoro ravna.

Priprema preliva sa želatinom:
Izblendirajte 300g jagoda. pa pomešajte sa 100 g šećera i 1 dl vode i stavite da provri.

C želatin prelijte sa nekoliko kašika hladne vode i ostavite da nabubri.

Smesu od jagoda i šećera kuvajte nekoliko minuta, a onda dodajte želatin i mešajte dok se sav želatin ne otopi.

Sklonite s vatre i ostavite da se lepo prohladi.

Prelijte preko krema i jagoda i ostavite u frižider da se stegne.

Autor

Slađana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Letnje torte i
kolači"

Pošalji recept