burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30 minuta

tezina pripremeLako se priprema

broj porcija

Kraljevski rolat

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:

Sastojci

Za rolat:

5 jaja

1,5 šolja (od 2,5 dl) šećera

1/2 šolje brašna

1/4 šolje kakao praha

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica praška za pecivo

Tamni fil:

200 ml slatke pavlake

200 g čokolade

Beli fil:

100 g krem sira

3 kašike šećera

1 kašičica rendane limunove kore

200 ml slatke pavlake

Glazura:

150 g čokolade

30-40 g maslaca

2-3 kašike vode

1 kašičica ulja

malo šarenih mrvica

Dodatno:

1 šolja seckanih jagoda

1 šolja borovnica

12 piškota

malo jake crne kafe

1 kašika ruma

Kraljevski rolat

Koraci pripreme

Prvo napraviti tamni fil tako što se pavlaka zagreje do vrenja, ali ne sme da proključa, pa se u njoj otopi čokolada. Smesu ohladiti do sobne temperature, a onda odložiti u frižider da se stegne.

Izmutiti belanca u čvrst šne, pa im dodati šećere i još malo mutiti. Potom staviti žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao.

Umutiti i sipati smesu u pleh od rerne obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni oko 15-ak minuta, a onda koru umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Za beli fil:
Umutiti krem sir sa šećerom, dodati rendanu limunovu koru i slatku pavlaku, pa izmiksati da se dobije čvrst krem. Koru razmotati, pa premazati tamnim filom, ostavljajući krajeve slobodne, da prilikom motanja ne bi cureo nadev.

Piškote umakati u skuvanu kafu kojoj je dodat rum, pa ređati po tri u jednoj liniji, ostavljajući dovoljno razmaka između da se poslaže voće.

Sad preko piškota i voća naneti beli fil i fino ujednačiti. Kuhinjskom krpom pažljivo zarolati, pa ostaviti rolat na sat-dva u frižider da se filovi stegnu.

Za glazuru:
Otopiti čokoladu sa malo maslaca, dodati vodu i pustiti da se smesa ujednači na tihoj vatri. Sipati malo ulja zbog sjaja. Preliti rolat njome, pa ukrasiti šarenim mrvicama.

Ostaviti da se stegne, pa seći na šnitice.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Kraljevski rolat

Koraci pripreme

Prvo napraviti tamni fil tako što se pavlaka zagreje do vrenja, ali ne sme da proključa, pa se u njoj otopi čokolada. Smesu ohladiti do sobne temperature, a onda odložiti u frižider da se stegne.

Izmutiti belanca u čvrst šne, pa im dodati šećere i još malo mutiti. Potom staviti žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao.

Umutiti i sipati smesu u pleh od rerne obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni oko 15-ak minuta, a onda koru umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Za beli fil:
Umutiti krem sir sa šećerom, dodati rendanu limunovu koru i slatku pavlaku, pa izmiksati da se dobije čvrst krem. Koru razmotati, pa premazati tamnim filom, ostavljajući krajeve slobodne, da prilikom motanja ne bi cureo nadev.

Piškote umakati u skuvanu kafu kojoj je dodat rum, pa ređati po tri u jednoj liniji, ostavljajući dovoljno razmaka između da se poslaže voće.

Sad preko piškota i voća naneti beli fil i fino ujednačiti. Kuhinjskom krpom pažljivo zarolati, pa ostaviti rolat na sat-dva u frižider da se filovi stegnu.

Za glazuru:
Otopiti čokoladu sa malo maslaca, dodati vodu i pustiti da se smesa ujednači na tihoj vatri. Sipati malo ulja zbog sjaja. Preliti rolat njome, pa ukrasiti šarenim mrvicama.

Ostaviti da se stegne, pa seći na šnitice.

Autor

Dijana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Letnje torte i
kolači"

Pošalji recept