C Slatka tradicija

Sastojci
Biskvit:
4 jajeta
130 g šećera
200 g brašna
100 ml mleka
100 ml ulja
1 kesica C vanilin šećera
1 kesica C praška za pecivo
1 sitno narendana kora pomorandže
Voćni deo:
5-6 sitnijih pomorandži (ili mandarina)
2 limuna (za oko 1 dl soka)
3 dl vode
2 kesice C želatina
2-3 kašike C šećera u prahu
Čokoladni deo:
300 g čokolade za kuvanje
4 kašike ulja
I još:
2 pleha za mafine (24 kalupčića)
24 papirnate korpice

Naši proizvodi
Vanilin šećer Prašak za pecivo Želatin Šećer u prahu

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Slađana

Jafa korpice

Mekani biskviti sa svežom pomorandžom - podsećaju na jafa keks.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 24
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa prvo umutite belanca sa šećerom u čvrst šam. Dodajte žumanca i vanilin šećer, umutite, umešajte brašno i prašak za pecivo i onda, uz lagano mućenje, dodajte postepeno ulje, mleko i narendanu pomorandžinu koru.

Pripremljenu smesu sipajte u papirnate korpice u kalupe za mafine (po 2 kašike). Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta (proverite čačkalicom da li su pečeni). Biskviti će pri pečenju malo narasti kao mafini, ali kad se ohlade splasnuće. Pečene biskvite ne vadite iz pleha i korpica, ostavite da se ohlade.

Pažljivo oljuštiti pomorandže tako da ostanu cele, pa ih oštrim nožem iseći na tanje kolutove. Potrebna su vam 24 koluta, za svaki biskvit po jedan. Kolutove pomorandži poređajte preko biskvita. Možete i blago da ih pritisnete na biskvit.

Želatin (20 g) prelijte sa isceđenim sokom od limuna (1 dl) i 3 dl vode, dodajte 2-3 kašike šećera u prahu (po ukusu) i stavite da provri uz mešanje da se razbiju grudvice. Ostavite da kratko ključa (1-2 minuta), sklonite s ringle i ostavite da se prohladi (20-30 minuta). Prohlađen želatin sipajte preko kolutova pomorandži (malo više od po jedne kašike) i ostavite da se skroz ohladi i želatin stegne.

Kad se želatin stegao, korpice sa pomorandžom izvadite na poslužavnik na pek papir.

Pripremite preliv od čokolade: otopite na laganoj vatri, uz mešanje, izlomkanu čokoladu sa uljem.

Svaku korpicu prelijte sa 2 kašike čokoladnog preliva i ostavite da se ohladi i preliv stegne.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Biskvit je ukusniji ako pripremljene korpice ostavite da prenoće pre služenja.