C Slatka tradicija

Sastojci
450 g kristal šećera (150 g u šerpicu, 150 g za otapanje i 150 g za glazuru)
3 C vanilin šećera
1/2 margarina
150 g oraha (75 g mlevenih i 75 g seckanih)
150 g keksa (75 g lomljenog keksa i 75 g mlevenog)

Naši proizvodi
Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Snežana

Grilijaš bombice

Nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: oko 60 bombica
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Staviti u šerpicu 150 g šećera i 1 kafenu šoljicu vode, 3 kesice C vanilin šećera, 1/2 margarina i ušpinovati na srednjoj temperaturi, kratko, svega 2 min da vri od prvog ključanja.

Smanjiti temperaturu i tu dodati 150 g oraha (pola seckanih, pola mlevenih) i 150 g keksa (pola mrvljenog i pola mlevenog).

Posebno u tiganju staviti 150 g šećera na suvo, bez podmazivanja i na srednju temperaturu otopiti, do tečnog stanja.

Otopljen šećer dodati u smesu koju ste pripremili i neprestano mešati dok se sve ne potroši šećer.

Šećer sipati lagano u sredini šerpice koja je još uvek na slaboj vatri na šporetu.

Ostaviti masu da se ohladi i od nje praviti bombice.

Za preliv ponoviti postupak sa otapanjem šećera na laganoj temperaturi, potom bombice jednim delom umakati u šećer.

Tiganj sa šećerom ne sklanjati sa ringle, temperatura na najslabije kako bi se šećer održao u tečnom stanju.

Poređati bombice u korpicama i poslužiti.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Prvo staviti šećer da se otapa u tiganju, kako bi se stigao otopiti dok pripremite ostalo od sastojaka. Šećer ne sme da vam pregori, mora biti zlatne boje i lepo tečan, temperaturu korigovati po potrebi pojačati ili smanjiti.
Brzo se pripremaju ali je potrebno malo veštine da bi šećer bio dobro otopljen.
Voditi računa da se ne opečete na vruć šećer.
Poseban savet: ove bombice držati van frižidera na toplom, kako bi se šećer održao kao lak na bombici.