C Slatka tradicija

Sastojci
1/2 kg tankih kora za baklavu
250 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha
200 g mlečne čokolade
50 g čokolade za prelivanje
3 kašike šećera
3 kašike C griza
200 ml ulja
100 ml kisele vode
1/2 margarina
Šerbet:
1 kg šećera
750 ml vode
2 C vanilin šećera

Naši proizvodi
Pšenični griz Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Danijela

Grčka čokoladna baklava

Prste da poližeš - ne sačekaju sutrašnji dan.

Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
U veću, dublju posudu izmešati mlevene i seckane orahe, šećer, griz, na sitno izrendanu čokoladu.

Kiselu vodu i ulje staviti na vatru da provri.

Uzeti jednu koru, poprskati mešavinom ulja i vode, staviti iglu za pletenje na 5 cm od početka kore i preklopiti.

Preko preklopljenog dela staviti nadev, oko 2 kašike.

Uz pomoć igle, motati koru, ali nemojte je mnogo zatezati prilikom motanja.

Vrh igle nasloniti na ivicu tepsije i koru nabirati(gužvati) na iglu, a iglu polako izvlačiti.

Slagati tako koru, po koru, jednu do druge. Baklavu isecite na željenu veličinu.

Margarin istopiti i preliti preko baklave.

Staviti da se peče na 200 C, oko 20 minuta, dok blago ne porumene.

U međuvremenu, skuvati šerbet sa kojim se prelije pečena baklava još dok je u tepsiji i ostavi se u njoj dok ne upije šerbet.

Servirana baklava,prelije se sa istopljenom čokoladom.

Tepsija u kojoj se peče baklava mora biti manja zbog nabiranja.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Ja baklavu prelijem čokoladom dok je još u tepsiji.