C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg krompira
oko 600 g svežih šljiva
oko 400-500 g brašna
100 g C griza
2 jaja
1,5 kafene kašičice soli
2 C vanilin šećera
200 g maslaca ili margarina
250 g prezli
150 g šećera
Za kuvanje:
voda
2 kašike ulja

Naši proizvodi
Pšenični griz Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Ljiljana

Gomboce sa šljivama

Ukusne i sočne gomboce sa šljivama.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 6
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Krompir ogulite i skuvajte, u vodu stavite kašičicu soli. Procedite i odmah dok je vruć izgnječite zajedno sa 50 g maslaca ili margarina.

Dodajte i kesicu C vanilin šećera i pola kašičice soli. Ostavite da se ohladi.

Dodajte jaja i C griz, izmešajte pa postepeno dodavajte brašno. Testo treba da bude lepljivo, ne sme tvrdo.

Šljive operite i zarežite s jedne strane (ako su sitnije), izvadite košpice. Ako su krupnije presecite ih na dve polovine.

Dlanove obložite brašnom, uzimajte po malo od testa, oblikujte u lopticu koju treba da spljoštite.

Na sredinu testa stavite šljivu i prstima napravite da testo bude skroz okolo, da se šljiva ne vidi.

Slažite gomboce na tacnu ili radnu površinu posutu brašnom.

U dublju i širu šerpu stavite vodu da prokuva sa uljem i ubacujte gomboce. Kuvajte ih od 5 - 10 minuta, kada isplivaju na površinu vode, još dve minute je dovoljno da kuvaju.
Vadite ih rupičastom kašikom u prezle.

Prezle predhodno pripremite.

Rastopite maslac, dodajte prezle i na laganoj temperaturi uz stalno mešanje pržite oko 4 - 5 minuta.

Sklonite sa ringle i umešajte šećer i C vanilin šećer.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata