burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripremeLako se priprema

broj porcija18

Eskimko kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
18

Sastojci

Kora:

6 belanaca

6 kašika šećera

6 kašika brašna

1. Fil:

2 C pudinga od vanile

5 kašika brašna

500 ml mleka

6 žumanaca

6 kašika šećera

250 g margarina

5 kašika C šećera u prahu

2. Fil:

1 kesica C želatina

400 ml mleka

2 kesice C eskimka od vanile

200 g mlevenog keksa

3. Fil:

1 kesica C želatina

400 ml mleka

2 kesice C eskimka stracciatella

Dodatno:

100 g čokolade

DRUGA VERZIJA:

2 velike kutije piškota

400 g šećera

500 ml vode

300-500 g višanja ili jagoda

5 kesica Eskimko stracciatella

2 kesice C želatina

800 ml mleka

100 g čokolade

2 kesice C pudinga od maline ili jagode

2 kašike brašna ili C čvrstina

3 kesice C šlaga

Eskimko kolač

Koraci pripreme

Umutite belanca, dodajte kašiku po kašiku šećera, pa kad se šećer otopi dodajte brašno i promešajte varjačom. Pecite u podmazanom i pobrašnjenom plehu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Dimenzije mog pleha su 28cmx38cm, dubine 6cm. Pečenu koru prelijte sa oko 200 ml provrelog mleka. Ostavite je u plehu.

1.fil:
Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno i puding, razredite sa malo mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa sipajte umućenu masu sa žumancima, skuvajte na laganoj vatri kao svaki puding, mešajte žicom za mućenje palačinki da vam ne zagori. Masa će vam biti čvršća dosta od običnog pudinga. Umutite margarin sa C šećerom u prahu, dodajte 2-3 kašike vrele vode, pa po malo umućenog margarina dodajte u mlaku puding masu sve vreme muteći mikserom, odmah izlijte preko kore koja je u plehu. U ovaj fil po želji možete da dodate seckane čokoladne bananice ili banane.

2.fil:
C želatin prelijte sa 4 kašike vode, ostavite ga 5 minuta da nabubri, pa ga rastopite na tihoj vatri, vodeći računa da ne provri. Za to vreme umutite Eskimko sa keksom sa mlekom, pa dodajte mleveni keks, sjedinite masu, ulijte rastopljeni želatin i sve promešajte, pa odmah sipajte preko žutog fila.

3.fil:
C želatin rastopite kao za prethodni fil, Eskimko stracciatella umutite sa mlekom, dodajte želatin, promešajte, pa sipajte preko mase sa keksom.

Odozgo krupno narendajte čokoladu i stavite u frižider. Najbolje je da odstoji do sledećeg dana.

Ako hoćete da napravite tortu, onda u pleh prvo stavite foliju, preko nje nanesete 200 g mlevenih čokoladnih napolitanki i 100 g rendane čokolade, preko toga žuti fil, preko njega stracciatellu, pa fil sa keksom i sve prekrijete korom. Sledećeg dana izvrnete na tacnu i prekrijete C šlagom sa svih strana.

Druga verzija:

Piškote natopite mlekom i poređajte u dublji pleh.

Skuvajte fil kao za Kapri tortu:

400 g šećera i 500 ml vode stavite da provri, ubacite 300-500 g višanja ili jagoda, prokuvajte malo, pa u to dodajte dva C pudinga od jagode ili maline sa 2 kašike brašna ili C čvrstina, koji ste razmutili sa delom vode pre nego što ste stavili da se kuva sa šećerom. Tako vruć fil premažite preko piškota.

Na taj fil nanesite još jedan red piškota natopljenih mlekom.

Umutite 5 kesica Eskimka stracciatella sa 800 ml mleka, dodajte 2 kesice C želatina koji je rastopljen kao što je gore već opisano i narendajte 100 g čokolade. Nanesite sladoled preko piškota, stavite u frižider da se stegne, pa premažite sa tri umućena C šlaga.

Naši proizvodi

Vidi još proizvoda

Eskimko kolač

Koraci pripreme

Umutite belanca, dodajte kašiku po kašiku šećera, pa kad se šećer otopi dodajte brašno i promešajte varjačom. Pecite u podmazanom i pobrašnjenom plehu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Dimenzije mog pleha su 28cmx38cm, dubine 6cm. Pečenu koru prelijte sa oko 200 ml provrelog mleka. Ostavite je u plehu.

1.fil:
Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno i puding, razredite sa malo mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa sipajte umućenu masu sa žumancima, skuvajte na laganoj vatri kao svaki puding, mešajte žicom za mućenje palačinki da vam ne zagori. Masa će vam biti čvršća dosta od običnog pudinga. Umutite margarin sa C šećerom u prahu, dodajte 2-3 kašike vrele vode, pa po malo umućenog margarina dodajte u mlaku puding masu sve vreme muteći mikserom, odmah izlijte preko kore koja je u plehu. U ovaj fil po želji možete da dodate seckane čokoladne bananice ili banane.

2.fil:
C želatin prelijte sa 4 kašike vode, ostavite ga 5 minuta da nabubri, pa ga rastopite na tihoj vatri, vodeći računa da ne provri. Za to vreme umutite Eskimko sa keksom sa mlekom, pa dodajte mleveni keks, sjedinite masu, ulijte rastopljeni želatin i sve promešajte, pa odmah sipajte preko žutog fila.

3.fil:
C želatin rastopite kao za prethodni fil, Eskimko stracciatella umutite sa mlekom, dodajte želatin, promešajte, pa sipajte preko mase sa keksom.

Odozgo krupno narendajte čokoladu i stavite u frižider. Najbolje je da odstoji do sledećeg dana.

Ako hoćete da napravite tortu, onda u pleh prvo stavite foliju, preko nje nanesete 200 g mlevenih čokoladnih napolitanki i 100 g rendane čokolade, preko toga žuti fil, preko njega stracciatellu, pa fil sa keksom i sve prekrijete korom. Sledećeg dana izvrnete na tacnu i prekrijete C šlagom sa svih strana.

Druga verzija:

Piškote natopite mlekom i poređajte u dublji pleh.

Skuvajte fil kao za Kapri tortu:

400 g šećera i 500 ml vode stavite da provri, ubacite 300-500 g višanja ili jagoda, prokuvajte malo, pa u to dodajte dva C pudinga od jagode ili maline sa 2 kašike brašna ili C čvrstina, koji ste razmutili sa delom vode pre nego što ste stavili da se kuva sa šećerom. Tako vruć fil premažite preko piškota.

Na taj fil nanesite još jedan red piškota natopljenih mlekom.

Umutite 5 kesica Eskimka stracciatella sa 800 ml mleka, dodajte 2 kesice C želatina koji je rastopljen kao što je gore već opisano i narendajte 100 g čokolade. Nanesite sladoled preko piškota, stavite u frižider da se stegne, pa premažite sa tri umućena C šlaga.

Autor

Ljiljana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Letnje torte i
kolači"

Pošalji recept