Početna > Recepti > Recepti za kolače > Čokoladni kroketi
Sastojci
1 kesica C želatina
2 kesice C vanilin šećera
200 ml slatke pavlake
50 g C šećera prahu
3 žumanca
400 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka
Panada:
5 belanca
2 kašike C čvrstina
200 g prezli
Slatki majonez:
2 žumanca
50 ml slatke pavlake
2 kesice C vanilin šećera
50 g maslaca
Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Slađana
Vreme pripreme: 30-60 minuta.
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.
Priprema:
Priprema kroketa:
Preliti C želatin sa 5-6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Prokuvati pavlaku sa mlekom, polovinom C prah šećera i C vanilom. Umutiti žumanca sa ostatkom šećera u prahu u glatku smesu.
Sipati pavlaku sa mlekom u žumanca, izmešati pa vratiti natrag u šerpicu na ringlu i kuvati na laganoj vatri uz mešanje dok ne bude gusto kao jogurt. Sipati želatin u krem i mešati dok se sav želatin ne otopi.
Topli krem sipati preko nalomkane čokolade pa mešati dok se sva čokolda ne otopi. Prohladiti.
Sipati u kalup veličine otprilike 24x24cm ili sličan, dobro obložen folijom, i ostaviti u frižider 2-3 sata da se stegne.
Stegnutu čokoladnu smesu iseći na krokete željene veličine.
Priprema panade (poha):
Umutiti viljuškom belanca pa u njih umešati čvrstin. Svaki kroket uvaljati u belanca sa čvrstinom pa u prezle, poređati na poslužavnik na pek papir i staviti u zamrzivač na 15-30 minuta.
Prženje kroketa:
Sipati u manju šerpicu dosta ulja i staviti da se dobro zagreje. Pržiti jedan po jedan kroket (čokolada i želatin se brzo tope pa je tako najbolje): svaki kroket uvaljati još jednom u belanca i prezle, staviti na vrelo ulje, odmah okrenuti i izvaditi na ubrus da se ocedi (za svaku stranu dovoljno je po 2-3 sekunde da prezle porumene).
Prohlađene krokete služite sa slatkim majonezom.
Priprema slatkog majoneza:
Zagrejati slatku pavlaku i vanilin šećer u tiganju. Žumanca posebno umutiti. Sipati toplu pavlaku na žumanca i dobro promešati. Kuvati na laganoj vatri da ne provri ali da se zgusne. Skloniti s vatre i umešati omekšali maslac (ili margarin) i mešati dok se maslac ne otopi.
Pošaljite Vaš komentar:
Pošalji komentar
info@c-slatkatradicija.rs
Krokete brzo i pažljivo pržite na vrelom ulju i ostavite obavezno na sloju ubrusa da se dobro ocede od viška ulja. Kroketi su baš slatki (i "jaki" zbog prženja), ali "slatki majonez" nije toliko sladak pa malo ublaži njihovu slatkoću.