0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
20
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
20
1 kesica C želatina
2 kesice C vanilin šećera
200 ml slatke pavlake
50 g C šećera prahu
3 žumanca
400 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka
5 belanca
2 kašike C čvrstina
200 g prezli
2 žumanca
50 ml slatke pavlake
2 kesice C vanilin šećera
50 g maslaca
Priprema kroketa:
Preliti C želatin sa 5-6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Prokuvati pavlaku sa mlekom, polovinom C prah šećera i C vanilom. Umutiti žumanca sa ostatkom šećera u prahu u glatku smesu.
Sipati pavlaku sa mlekom u žumanca, izmešati pa vratiti natrag u šerpicu na ringlu i kuvati na laganoj vatri uz mešanje dok ne bude gusto kao jogurt. Sipati želatin u krem i mešati dok se sav želatin ne otopi.
Topli krem sipati preko nalomkane čokolade pa mešati dok se sva čokolda ne otopi. Prohladiti.
Sipati u kalup veličine otprilike 24x24cm ili sličan, dobro obložen folijom, i ostaviti u frižider 2-3 sata da se stegne.
Stegnutu čokoladnu smesu iseći na krokete željene veličine.
Priprema panade (poha):
Umutiti viljuškom belanca pa u njih umešati čvrstin. Svaki kroket uvaljati u belanca sa čvrstinom pa u prezle, poređati na poslužavnik na pek papir i staviti u zamrzivač na 15-30 minuta.
Prženje kroketa:
Sipati u manju šerpicu dosta ulja i staviti da se dobro zagreje. Pržiti jedan po jedan kroket (čokolada i želatin se brzo tope pa je tako najbolje): svaki kroket uvaljati još jednom u belanca i prezle, staviti na vrelo ulje, odmah okrenuti i izvaditi na ubrus da se ocedi (za svaku stranu dovoljno je po 2-3 sekunde da prezle porumene).
Prohlađene krokete služite sa slatkim majonezom.
Priprema slatkog majoneza:
Zagrejati slatku pavlaku i vanilin šećer u tiganju. Žumanca posebno umutiti. Sipati toplu pavlaku na žumanca i dobro promešati. Kuvati na laganoj vatri da ne provri ali da se zgusne. Skloniti s vatre i umešati omekšali maslac (ili margarin) i mešati dok se maslac ne otopi.
Priprema kroketa:
Preliti C želatin sa 5-6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Prokuvati pavlaku sa mlekom, polovinom C prah šećera i C vanilom. Umutiti žumanca sa ostatkom šećera u prahu u glatku smesu.
Sipati pavlaku sa mlekom u žumanca, izmešati pa vratiti natrag u šerpicu na ringlu i kuvati na laganoj vatri uz mešanje dok ne bude gusto kao jogurt. Sipati želatin u krem i mešati dok se sav želatin ne otopi.
Topli krem sipati preko nalomkane čokolade pa mešati dok se sva čokolda ne otopi. Prohladiti.
Sipati u kalup veličine otprilike 24x24cm ili sličan, dobro obložen folijom, i ostaviti u frižider 2-3 sata da se stegne.
Stegnutu čokoladnu smesu iseći na krokete željene veličine.
Priprema panade (poha):
Umutiti viljuškom belanca pa u njih umešati čvrstin. Svaki kroket uvaljati u belanca sa čvrstinom pa u prezle, poređati na poslužavnik na pek papir i staviti u zamrzivač na 15-30 minuta.
Prženje kroketa:
Sipati u manju šerpicu dosta ulja i staviti da se dobro zagreje. Pržiti jedan po jedan kroket (čokolada i želatin se brzo tope pa je tako najbolje): svaki kroket uvaljati još jednom u belanca i prezle, staviti na vrelo ulje, odmah okrenuti i izvaditi na ubrus da se ocedi (za svaku stranu dovoljno je po 2-3 sekunde da prezle porumene).
Prohlađene krokete služite sa slatkim majonezom.
Priprema slatkog majoneza:
Zagrejati slatku pavlaku i vanilin šećer u tiganju. Žumanca posebno umutiti. Sipati toplu pavlaku na žumanca i dobro promešati. Kuvati na laganoj vatri da ne provri ali da se zgusne. Skloniti s vatre i umešati omekšali maslac (ili margarin) i mešati dok se maslac ne otopi.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.