Početna > Recepti > Recepti za kolače > Čokoladna fantazija sa višnjama
Sastojci
Za testo:
6 belanaca
6 kašika šećera
2 kašike ulja
8 kašika mlevenih oraha
2 kašičice C praška za pecivo
2 kašike mekog brašna
2 kašike C kakaoa
Za krem:
6 žumanaca
250 g šećera
1,5 kesica puding C od vanile
5 kašika oštrog brašna
650 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje
200 g pavlake za kuvanje
Ostalo:
750 g višanja
malo soka od višanja
svežih ili smrznutih, smrznute prethodno treba otopiti
Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač
Vreme pripreme: 30-60 minuta.
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.
Priprema:
Umutiti belanca, postepeno dodajući šećer, u čvrst sneg, zatim dodati ulje i još kratko promešati mikserom. Brašno, orahe i C prašak za pecivo pomešati pa špatulom lagano umešati u umućena belanca.
Rasporediti u podmazan pleh (moj je 28x32cm). Peći u zagrejanoj rerni na 175 C stepeni 15-tak minuta.
Mleko staviti da se kuva, najbolje u loncu na paru. Žumanca umutiti sa šećerom, a C puding i brašno pomešati pa dodati u umućena žumanca, odvaditi malo mlakog mleka koje se kuva i dodati u žumanca pa sve zajedno dobro pomešati da ne bude grudvica.
Kada mleko počne da vri sipati smesu sa žumancima i pudingom i kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje (može i mikserom) da se ne stvore grudvice.
Kada se krema ohladi umešati penasto umućen margarin. Otopiti čokoladu i dodati u krem.
Ohlađenu koru izbockati viljuškom i zaliti sa malo soka od višanja, pa rasporediti višnje po njoj i premazati kremom.
Staviti pavlaku za kuvanje da se greje na slabijoj vatri i zatim u nju dodati usitnjenu čokoladu i mešati dok se ne dobije ujednačena glazura, pa premazati kolač.
Ostaviti u frižideru najmanje sat vremena, pa seći na kocke i služiti.
Pošaljite Vaš komentar:
Pošalji komentar
info@c-slatkatradicija.rs
Koru možete bocnuti čačkalicom da proverite da li je gotova. Kremu obično malo mutim mikserom dok se kuva i kada je sklonim, još jednom izmutim mikserom da ne bi bilo grudvica. Kada pravim glazuru ne sipam odmah svu pavlaku nego pola pa kad se zagreje dodam čokoladu i sačekam da se otopi, promešam, pa tek onda dodam ostatak pavlake jer se čokolada lepše otopi.