C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg kora za baklavu
500 g mlevenog kikirikija
150 g šećera
2 (prepune) kašike C kakao praha
ulje
Za preliv:
1 kg šećera
voda
1 limun

Naši proizvodi
Kakao prah

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Čokoladna baklava sa kikirikijem

Ova baklava je omiljena poslastica onima koji ne vole orahe ili su ljubitelji čokolade i kikirikija, a pogodna je i za sve koji poste ili su vegani.

Vreme pripreme: > 60 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Prvo treba skuvati preliv tako što se u šerpu naspe 1 kg šećera i prelije vodom do oko 2 prsta iznad šećera.
Kad dobije gustinu između sirupa i vode, preliv je skuvan. Dodati mu limun isečen na tanke kolutove i ostaviti ga da se ohladi.

Pomešati kikiriki, šećer i C kakao u posebnoj posudi.

Početi sa ređanjem kora. Prvo poređati 3 kore (svaku premazati tankim slojem ulja), pa na njih posuti smesu sa kikirikijem. Preko idu 2 kore (takođe ih nauljiti), pa suvi sastojci, i tako u krug dok se ne potroši sav materijal, a možete i na svaku koru pomalo posipati suve sastojke. Na kraju završiti sa tri kore i, kao na početku, premazati ih sa uljem.

Mali savet: dlanovima pritisnite baklavu odozgo da je poravnate, pa tek onda je iseći na kocke (ili ukoso).

Peći baklavu na 190 stepeni 10-ak minuta, dok ne dobije boju, a zatim smanjiti na 150 stepeni i tako je peći još oko 45 minuta.

Vruću ispečenu baklavu preliti hladnim prelivom.

Da bi se kore izravnale, pritisnuti je odozgo nekoliko minuta drugim plehom.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

1. Za zanimljiv izgled baklave, pomešati kikiriki i šećer pa podeliti ih u 2 posude, tako da je u jednoj 2/3 smese, a u drugoj 1/3. U prvu dodati kakao, a drugu ostaviti kakva jeste. Prilikom ređanja prvo posipati suvu smesu sa kakaom, a kad se ona potroši posipati svetlu smesu.

2. Baklava će biti podjednako lepa i ako se polovina količine kikirikija zameni C pšeničnim grizom.