C Slatka tradicija

Sastojci
Testo:
600 g brašna
1 margarin
5 žumanaca
rendana korica jednog limuna
100 g C prah šećera
2 dl mleka
1 kesica suvog C kvasca
Fil:
1/2kg oraha/maka/rogača
250 g šećera
2 C vanilin šećera
5 belanaca
2 dl mleka
1 jaje za premazivanje
Za posipanje:
100 g C prah šećera

Naši proizvodi
Šećer u prahu Suvi kvasac Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Baze štrudla

Ukoliko ste dovoljno strpljivi da ispoštujete recept od početka do kraja, dobićete prhko, sočno testo sa ukusom željenog fila.

Vreme pripreme: > 60 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Kvasac staviti u mlako mleko, dodati šećer i prstohvat soli i sačekati da nadođe.

Nadošao kvasac pomešati sa brašnom, dodati 5 žumanaca umućenih sa margarinom.

Radi poboljšanja ukusa narendati koricu jednog limuna. Napraviti testo srednje čvrstine.

Spremno testo odmah podeliti na 3 do 4 jufke, rasklagijati ih i premazivati ih pripremljenim filom.

Nafilovane jufke staviti u podmazan pleh i odložiti u frižider da stoji minimum 12 h pre pečenja.

Ujutru izvaditi iz frižidera (preporuka da se uradi uveče štrudla, ostavi da prenoći u frižideru i ujutru ispeći), ostaviti da "krene" testo, premazati umućenim jajetom i staviti da se peče u zagrejanu rernu 180 stepeni oko 30 minuta. Staviti prvo foliju pa je posle skloniti da se zapeče.

Fil:
Preliti 2 dl toplog mleka preko oraha/maka/rogača, dodati 250 g šećera i 2 C vanilin šećera.

Ostaviti da se prohladi, pa dodati sneg od 5 umućenih belanaca. Sve sjediniti pa filovati rasklagijane jufke.

Gotovu štrudlu poprskati mešavinom ulja i vode i ostaviti da se ohladi.

Ohlađenu štrudlu izrezati na parčiće i posuti sa C prah šećerom.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Obavezno ostaviti testo da odstoji minimum 12 h jer upravo to vreme "kišnjenja" testa i daje posebnost ovom receptu. Takođe, prilikom mešenja testa potrebno je da se to radi dovoljno dugo i jačim intezitetom sve u cilju dobijanja što boljeg kiselog testa.