Početna > Recepti > Recepti za kolače > Baze štrudla
Sastojci
Testo:
600 g brašna
1 margarin
5 žumanaca
rendana korica jednog limuna
100 g C prah šećera
2 dl mleka
1 kesica suvog C kvasca
Fil:
1/2kg oraha/maka/rogača
250 g šećera
2 C vanilin šećera
5 belanaca
2 dl mleka
1 jaje za premazivanje
Za posipanje:
100 g C prah šećera
Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač
Vreme pripreme: > 60 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.
Priprema:
Kvasac staviti u mlako mleko, dodati šećer i prstohvat soli i sačekati da nadođe.
Nadošao kvasac pomešati sa brašnom, dodati 5 žumanaca umućenih sa margarinom.
Radi poboljšanja ukusa narendati koricu jednog limuna. Napraviti testo srednje čvrstine.
Spremno testo odmah podeliti na 3 do 4 jufke, rasklagijati ih i premazivati ih pripremljenim filom.
Nafilovane jufke staviti u podmazan pleh i odložiti u frižider da stoji minimum 12 h pre pečenja.
Ujutru izvaditi iz frižidera (preporuka da se uradi uveče štrudla, ostavi da prenoći u frižideru i ujutru ispeći), ostaviti da "krene" testo, premazati umućenim jajetom i staviti da se peče u zagrejanu rernu 180 stepeni oko 30 minuta. Staviti prvo foliju pa je posle skloniti da se zapeče.
Fil:
Preliti 2 dl toplog mleka preko oraha/maka/rogača, dodati 250 g šećera i 2 C vanilin šećera.
Ostaviti da se prohladi, pa dodati sneg od 5 umućenih belanaca. Sve sjediniti pa filovati rasklagijane jufke.
Gotovu štrudlu poprskati mešavinom ulja i vode i ostaviti da se ohladi.
Ohlađenu štrudlu izrezati na parčiće i posuti sa C prah šećerom.
Pošaljite Vaš komentar:
Pošalji komentar
info@c-slatkatradicija.rs
Obavezno ostaviti testo da odstoji minimum 12 h jer upravo to vreme "kišnjenja" testa i daje posebnost ovom receptu. Takođe, prilikom mešenja testa potrebno je da se to radi dovoljno dugo i jačim intezitetom sve u cilju dobijanja što boljeg kiselog testa.