C Slatka tradicija

Sastojci
Testo:
300 ml mleka
7 kašika šećera
1 kašika soli
1 kesica C suvog kvasca
3 jajeta
3-4 kašike domaće masti
1 kašika sirćeta
oko 1,5 kg brašna (pola tip 500, pola tip 400 oštro)
1 margarin
Fil I:
200 ml mleka
400 g maka
200 g šećera
2 C vanilin šećera
Fil II:
300 g oraha
150 g šećera
3 kesice C vanilin šećera
Fil III:
300 g višanja
200 g šećera
50 g C griza
2 C vanilin šećera

Naši proizvodi
Suvi kvasac Vanilin šećer Pšenični griz Šećer u prahu

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Zorica

Bakina štrudla

Od jednog testa kombinacijom različitih filova možete zadovoljiti više različitih ukusa. Testo koje Vas nikada nije izdalo. Vazdušasto i kada ostane za sutra.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 60
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:
Testo se zamesi pola mleko, pola voda (bude barem 600 ml), više i ne merim, stavi se 7 kašika šećera i 1 kašika soli.

Kada kvasac nadođe, sipa se u brašno (sada je bilo pola tip 500, pola tip 400), doda se 1 celo jaje i 1 žimance i 3-4 kašike domaće masti ali lepo pune i zamesi se da bude mekano.

Staviti 1 kašiku sirćeta. Potrebno je vise od 1 kg brašna (oko 1,5 kg).

Kada nadođe jednom ga premesiti, ostaviti još malo da odstoji, potom ga opet premesiti i podeliti na jufke.

Tako ostaviti da ostoji još malo i onda ga razvlačiti. Dalje je klasika, filujete po želji.

Fil I:
Mak preliti sa mlekom, dodati šećer i prokuvati na tihoj vatri. Kada mleko ispari ostaviti da se ohladi.

Preostalo belance se umuti i doda u skuvan mak, doda se još par kašika džema i onda neće kore da se odvajaju od fila.

Fil II:
Pomešati orahe, šećer i C vanilin šećer. Filovati rasklagijanu jufku.

Fil III:
Staviti višnje sa šećerom i C vanilin šećerom da se prokuvaju desetak minuta (nije potrebna tečnost, višnje će pustiti svoj sok).

Kada se filuje na rasklagijanu jufku doda se 50 g C griza da bi pokupio višak tečnosti.

Nafilovane štrudle staviti u pleh namazan margarinom, tu stoji još malo (što duže to bolje jer je to kiselo testo i bolje je što duže stoji).

U plehu štrudle namazati tako što se umuti celo jaje i doda malo vode, četkicom namazati ceo list i po njemu narendati margarin.

Na tih 5 listova ode 2/3 margarina.

Peče se na 200 stepeni 20 do 30 minuta u zavisnosti jačine Vašeg šporeta.

Po želji možete gotovu štrudlu posuti C prah šećerom.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Pratite tačne instrukcije recepta i nećete pogrešiti. Obavezno ispoštujte vreme nadolaska testa, premesite ga minimum 2 puta i kada se premesuje radite to toliko dugo da Vas ruka baš zaboli, jer tada će strudla biti još lepša. Vredi truda.