C Slatka tradicija

Sastojci
500 g kristal šećera
2 dl vode
250 g margarina
250 g mlevenih oraha
250 g mlevenog plazma keksa
1 C vanilin šećer
200 g čokolade
3 kašičice ulja

Naši proizvodi
Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Tatjana

Bajadera

Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

U posudu za kuvanje staviti šećer, vanilin šećer i vodu, na laganoj vatri kuvati da se šećer otopi i ukuva, dok ne postane kao sirup, skloniti posudu sa šporeta (ne sme predugo ostati na ringli da šećer ne počne da se kristalizuje), dodati 250 g margarina promešati da se i margarin otopi.

Masi dodati ostale sastojke mleveni keks i mlevene orahe, sve dobro promešati i podeliti masu u dve činije na jednake delove.

U jednoj činiji dodati 100 g otopljene čokolade na pari i dobro promešati da cela masa dobije tamniju boju od čokolade. Ostaviti da se sasvim malo ohladi i zatim na ravnoj podlozi ili plehu veličine 20 x 28 cm, staviti prvo tamniji deo mase, poravnati rukom ili uz pomoć kese ili pek papira da masa bude jednake debljine, zatim preko dodati tamniji deo mase i takođe lepo poravnati da masa bude svuda jednako raspoređena.

Za glazuru upotrebiti 100 g crne čokolade i 3 kašičice ulja, otopiti čokoladu na pari i preliti ravnomerno kolač da čitava površina bude ravnomerno pokrivena čokoladnom glazurom.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Kolač ohladiti i iseći na štanglice 5 x 1,5 cm.
Da bi sečenje bilo uspešno i da čokolada ne bi pucala, najbolje je upotrebiti tanak nož koji je zagrejan, može biti zagrejan u vreloj vodi koja ključa ili na vrućoj ringli, važno je da posle svakog reza nož treba obrisati i opet zagrejati. Proces sečenja zna biti prilično dug, mada korišćenjem dva i više noževa proces sečenja se ubrzava. Dok jednim nožem sečete kolač, druga oštrica noža se greje i tako sve u krug do zadnje isečene štanglice.