C Slatka tradicija

Sastojci
300 ml mlakog mleka
40 g C suvog kvasca
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
600 g brašna
100 ml ulja
100 g margarina
2 jaja

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Svečana pogača

Ovo je jedna prelepa mekana pogača, jako lepog izgleda koju pravim u posebnim prilikama i za praznike jer je veoma dekorativna i naravno preukusna.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 1
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

U posudu pomešati kvasac, 2 kašičice šećera, oko 150 ml mlakog mleka i 2 kašike brašna, dobro promešati i ostaviti da se kvasac aktivira 10 minuta.

U nadošao kvasac dodajte ostatak mleka, 100 ml ulja i jedno jaje, dodati polovinu brašna i 2 kašičice soli, promešati, a zatim dodati ostatak brašna i rukom umesiti testo.

Ostaviti oko 30 min da testo lepo naraste. Kada je testo naraslo istresti ga na radnu površinu posudu brasnom, premesiti testo i podeliti ga na 9 jednakih delova, formirati loptice, malo ih premazati uljem i ostaviti ih da odstoje 5 minuta.

Od 4 loptice razviti kore, 3 kore premazati omekšalim margarinom,poredjati jednu na drugu, četvrtu ne premazivati, testo razviti prečnika tepsije ili obruča i prebaciti ga u obruč obložen pek papirom ili namazan margarinom.

Testo zaseći na 8 trouglova ali ne do kraja, svaki trougao zaseći po sredini i vrh trougla provući kroz zasečeni trougao, isto ponoviti sa ostalim trouglovima. Takodje ponoviti postupak sa sledeće 4 loptice samo ovog puta testo iseći do kraja na 8 trouglova, svaki zaseći po sredini i provući vrh, ređati ih u tepsiju.

Preostalu jednu lopticu razvući, premazati margarinom i uviti u rolat, a zatim od njega oblikovati krug, po malo ga zaseći i staviti u sredinu pogače.

Pogaču ostaviti da naraste 15-20 minuta, za to vreme zagrejati rernu na 200°C.

Pogaču premazati upućenim jajetom i po želji posuti susamom, peći oko 45 minuta na 200°C.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Prilikom pečenja pogaču prekriti folijom na polovini pečenja, a pred kraj skinuti foliju da pogača lepo porumeni.
Margarin ne treba da se otopi već samo da omekša na toplom, a zatim ga preradite viljuškom.
Pečenu pogaču uvek premažem uljem ili otopljenim margarinom, jer tako dobije divan sjaj i bude mekana.