C Slatka tradicija

Sastojci
Testo:
1 C suvi kvasac
na vrh noža soli
3-4 kafene kašičice šećera
1 dl ulja
1 dl mleka
1 dl mlake vode
500-700 g oštrog brašna
1 jaje za premazivanje
Fil:
200 g mlevenog maka
50-100 g šećera (prema svom ukusu)

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Suzana

Štrudla sa makom (pogača sa makom)

Ovo je jednostavan recept koji se pravi onako od oka, a uživa se u štrudli od sveg srca.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 20
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
U dublju posudu sipamo C suvi kvasac, so, šećer, mleko, ulje i mlaku vodu.

Promešamo dok se smesa ujednači i par minuta ostavimo da kvasac pocne da 'radi'.

Potom postepeno dodajemo bra[no i me[amo rukom ili ve'om vilju[kom, sve dok testo ne po;ne da se odvaja od ivice posude. Tada je testo homogeno i mekano.

Takvo testo pospemo prstohvatom bra[na, prekrijemo čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se podigne. Dovoljno je 20-30 min.

Za to vreme umešamo šećer i mleveni mak u jednoj posudi pošto ćemo time filovati testo.

Kada testo naraste pobrašnamo površinu na kojoj ćemo raditi i izvrnemo testo na nju.

Rukom pomalo pobrašnamo testo i lagano napravimo oblicu tj. oblik lopte. Po potrebi po malo brašnamo dok oblikujemo testo, pošto ono treba da je što mekše.

Tako oblikovano testo ostavimo prekriveno krpom da odstoji oko pet minuta. Za to vreme testo će porasti.

Uzmemo krpu, pobrašnamo dobro i na njoj lagano razvijemo oklagijom testo u oblik pravougaonika debljine oko 1cm.

Na celo testo pospemo mak na debljinu oko 1cm. Urolamo štrudlu, smestimo u kalup ili tepsiju obloženo papirom za pečenje i premazano margarinom.

Štrudlu u kalupu premažemo izmućenim jajetom i pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-30 minuta (dok porumeni).

Kada je pečeno izvadimo iz rerne prekrijemo krpom i ostavimo malo da se ohladi.

Ohladđeno isečemo na šnite debljine oko 1cm i uživamo!

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata