C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg brašna
1 kašika masti
1/2 kašičice soli
2 C vanilin šećera
10 kašika šećera
1/2 kašičice šećera
40 g svežeg kvasca
600 ml mlake vode
prehrambene boje plava, zelena, žuta, ljubičasta, crna

Naši proizvodi
Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Verica

Slatki hleb

Ovaj hleb sam prvi put pravila za Katolički Uskrs, poklonila sam pola hleba komšijama, jako im se dopao, a drugu polovinu sam ostavila nama, praviću ga i Pravoslavni.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 10
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe.

Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, mast, šećer i umesiti glatko testo.

Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, i popeliti na 5 delova. Formirati loptice. U svaku lopticu dodati različitu prehrambenu boju. Plavu, zelenu, žutu, crvenu i crnu.

Tepsiju predhodno obložite papirom za pečenje. Svaku lopticu sa bojom dobro umesite da se boja što bolje rasporedi.

Brašnom pospite radnu površinu i razvijte prvu lopticu, preko prve drugu i tako redom. Testo urolajte i presavijte na pola.

U zagrejanoj rerni peći hleb deset minuta na 220 stepeni, pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne.

Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata