C Slatka tradicija

Sastojci
500 g heljdinih kora
500 g sira
15 listova blitve
1 kašičica soli
4 jaja (po pravilima hrono ishrane, trebalo bi da idu samo belanaca)
50 ml maslinovog ulja ili običnog
1 C prašak za pecivo
300 ml kisele vode
susam
laneno seme za posipanje

Naši proizvodi
Prašak za pecivo

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Jelena

Pita sa sirom i blitvom od heljdinih kora

Ovaj recept sam ja osmislila zato što sam na hrono ishrani.

Vreme pripreme: < 30 minuta. Broj porcija: 24 parčeta
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Izmešati sir, jaja, ulje, C prašak za pecivo, so, pa dodati blitvu (koju ste prethodno oprali, iseckali, izgnječili sa malo soli), 150 ml kisele vode.

Sve to dobro promešati i sa ovim filovati pitu.

Ređati jednu koru, pa 4-5 kašika fila, kora, 4-5 kašika fila. I sve tako dok ne potrošite sve kore.

Gledajte da vam ostane malo fila, za 3-4 kašike, jer tu dodajete preostalih 150 ml kisele vode i sa tim prelivate pitu.

Pitu, pre nego što prelijete, zasecite na par mesta, kako bi dobro upila preliv.

Posuti susamom i lanenim semenom i staviti u pećnicu na 200 stepeni nekih 15 minuta, pa smanjiti na 160 stepeni, još nekih 15 min.

Kad se ispeče iseći na 24 parčeta.

Ja pečem u plehu koji je pravougaonog oblika, poput đuvečara.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Obavezno isecite pitu pre pečenja. Heljdine kore su dosta drugačije od običnih kora, tj. suve i zbog toga je potrebno dosta preliva. Nemojte da mislite da će da bude gnjecava kad se ispeče, neće, biće fantastično mekana i ukusna.