Početna > Recepti > Ostali recepti > Mađarski Fontoš kolač
Sastojci
1 kg brašna
1 kesica C kvasca
500 ml mleka
1 čaša (od jogurta) šećera
100 g masti
100 g margarina
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kesica mlevenog karanfilića
Za preliv:
1 čaša šećera
1/2 čaše vode
1 kašika ulja
1 umućeno jaje za premazivanje
Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Tatjana
Vreme pripreme: > 60 minuta.
Broj porcija: 3 kolača
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.
Priprema:
Od ukupne količine mleka odvojiti malo, pa sa kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne.
U ostatak mleka staviti šećer, pa ga ugrejati da bude mlako. Mešati da se šećer istopi.
Mast i margarin dobro izraditi viljuškom da masa postane kompaktna.
U posudu za mešenje staviti pola količine brašna, dodati umućen margarin i mast, mleveni biber, mleveni karanfilić, so, nadošli kvasac i mleko sa šećerom. Postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti testo.
Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Onda ga podeliti na devet delova. Svaki deo razvući u dugačku traku.
Za jedan kolač potrebne su tri trake. Jednu samo uvrteti, smotati je u krug, a druge dve umotati jednu oko druge, pa je staviti u krug sa unutrašnje strane one prve.
Ja sam od ove količine napravila tri kolača, a može se napraviti više ili manje zavisi koju veličinu kolača želimo.
Ostaviti u tepsiju na pak papir, premazati umućenim jajetom, pa ostaviti tako da odmori još 15 minuta.
Nakon toga staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta.
Za to vreme u posudu staviti šećer vodu i ulje. Nije potrebno da se kuva, samo treba mešati da se šećer lepo istopi u vodi.
Gotov kolač dok je još vruć premazati prelivom sa svih strana pomoću četkice, pa ga ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.
Pošaljite Vaš komentar:
Pošalji komentar
info@c-slatkatradicija.rs