C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg brašna
1 kesica C kvasca
500 ml mleka
1 čaša (od jogurta) šećera
100 g masti
100 g margarina
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kesica mlevenog karanfilića
Za preliv:
1 čaša šećera
1/2 čaše vode
1 kašika ulja
1 umućeno jaje za premazivanje

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Tatjana

Mađarski Fontoš kolač

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 3 kolača
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:

Od ukupne količine mleka odvojiti malo, pa sa kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne.

U ostatak mleka staviti šećer, pa ga ugrejati da bude mlako. Mešati da se šećer istopi.

Mast i margarin dobro izraditi viljuškom da masa postane kompaktna.

U posudu za mešenje staviti pola količine brašna, dodati umućen margarin i mast, mleveni biber, mleveni karanfilić, so, nadošli kvasac i mleko sa šećerom. Postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti testo.

Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Onda ga podeliti na devet delova. Svaki deo razvući u dugačku traku.

Za jedan kolač potrebne su tri trake. Jednu samo uvrteti, smotati je u krug, a druge dve umotati jednu oko druge, pa je staviti u krug sa unutrašnje strane one prve.

Ja sam od ove količine napravila tri kolača, a može se napraviti više ili manje zavisi koju veličinu kolača želimo.

Ostaviti u tepsiju na pak papir, premazati umućenim jajetom, pa ostaviti tako da odmori još 15 minuta.

Nakon toga staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta.

Za to vreme u posudu staviti šećer vodu i ulje. Nije potrebno da se kuva, samo treba mešati da se šećer lepo istopi u vodi.

Gotov kolač dok je još vruć premazati prelivom sa svih strana pomoću četkice, pa ga ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata