C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg brašna
1/2 l mlake vode
1/2 kašičice šećera
20 g C kvasca
1 kašičica soli
3 šake duda (ja sam dodala crni dud)

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Verica

Hleb sa crnim dudom

Najkineskija biljka je sang, dud ili murva, a kod nas je došla putem svile. Mi smo bili vrlo daleko od svile i kadife kad je pre 4000 godina carica Huang-Ti podučavala

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 20
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:

Kvasac razmutite u mlakoj vodi sa dodatkom šećera i ostavite desetak minuta.

Za to vreme u vangli pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini pa dodajte vodu sa razmućenim kvascem i dudove.

Zamesite testo, ako je jako retko dodajte još malo brašna. Ostavite pokriveno da nadolazi oko 40 minuta.

Premesite testo i ostavite ga još malo da raste. Pospite brašno na radnu površinu, izvadite testo iz vangle pa ga lepo rukom umesite.

Kad je testo lepo umešeno oblikujte ga po želji u obliku kruga ili vekne.

Hleb prebacite u pleh ili kalup koji ste obložili papirom za pečenje.

Zasecite nožem na par mesta pa ostavite da raste još oko 30 minuta pre pečenja. Rernu uključite na 250°C.

Tek kad je rerna potpuno zagrejana stavite hleb da se peče. Hleb se peče otprilike 40 do 45 minuta na najvišoj temperaruri i još 5 minuta u ugašenoj rerni.

Kada hleb izvadite iz rerne umotajte ga u pamučnu krpu i ostavite da se prohladi. Kao što sam rekla ja sam ispekla dva hleba.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata