C Slatka tradicija

Sastojci
4 kg smokvi
150 g šećera
2 kesice C vanilin šećera
1/2 kašičice C limuntusa
2 dl vode
listovi rozetle (mirišljava biljka)

Naši proizvodi
Vanilin šećer Limuntus

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač blog Sneško domaćica

Marmelada od smokve

Obožavam smokve, a ove godine su bogato rodile. Za sada sam jednu turu osušila i skuvala malo marmelade od prezrelih.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 3-4 tegle
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Smokve lepo oprati i odstraniti im peteljke. Cele staviti u veći lonac i sipati vodu.

Moje smokve nisu bile krupne, samo par komada, pa ih nisam sekla, a i inače u toku kuvanja one omekšaju i raspadnu se.

Kada sve počne da kuva smanjiti temperaturu, ja sam počela od 8 pa smanjila na 3. Svo vreme se kuvaju poklopljene jer hoće da prska, a povremeno promešajte.

Kuvanje traje od kada počnu da vriju nekih 30 minuta i tada ih treba ispasirati štapnim mikserom.

Dodajte C vanilin šećer, šećer, C limuntus i rozetlu. Nastavite da kuvate još nekih dvadesetak minuta.

Kada se smokve ukuvaju treba da se vidi trag na dnu lonca i tada mogu da se sipaju u tegle.

Marmeladu probajte pa ako vam nije slatka dodajte još šećera i to sve dok još kuva.

Ukuvanu marmeladu sipajte u sterilisane tegle, do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite naopako, na poklopac.

Tegle pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade. Tada tegle okrenite i odložite u ostavu za zimu.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Do sada sam ih uvek kuvala bez šećera i ostavljala da se vide komadići smokve, dok sada sam ih usitnila i ispalo je super.