C Slatka tradicija

Sastojci
Kore:
350 g brašna
prstohvat soli
10 kašika šećera kristala
1 kesica C sode bikarbone
3 kašike ulja
250 ml piva
100 g meda
Fil:
4 kašike C čvrstina
400 ml sojinog mleka
150 g šećera kristala
150 g margarina
150 g C šećera u prahu
Poparavanje oraha:
200 ml sojinog mleka
100 g šećera kristala
300 g mlevenih oraha
Glazura:
150 g čokolade posne
30-40 margarina
2 kašičice šećera kristala
2 kašike vode
Ukrašavanje:
100 g C šećera u prahu
2-3 kašike vode vrele

Naši proizvodi
Soda bikarbona Šećer u prahu

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Dragica

Posna orah torta

Posna torta sa orasima, u kojoj se ne primećuje da nema jaja.

Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 12
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
U brašno dodati so, šećer, C sodu bikarbonu, ulje, pivo i med i sve umutiti mikserom.

Izručiti u uljem podmazan i brašnom posut veliki pleh (36 x 36 cm) i peći u zagrejanoj rerni 12-15 minuta na 180` C.

Preseći koru na tri dela, širine po 12 cm.

Sojino mleko i šećer staviti da provri i preliti mlevene orahe da se popare. Izmešati i ostaviti da se masa ohladi, povremeno mešajući.

U 1 dl sojinog mleka razmutiti C čvrstin, a 3 dl sojinog mleka skuvati sa šećerom u posudi sa duplim dnom. Skinuti sa plotne i u tankom mlazu nalivati razmućenu masu u vrelo mleko, neprestano mešajući. Vratiti na toplu plotnu i kuvati fil oko 1-2 minuta da se zgusne. Ostaviti da se fil hladi, povremeno promešati, da se po površini ne hvata korica.

Umutiti penasto margarin sa C šećerom u prahu i dodavati ohlađen C čvrstin, pa sve izjednačiti mućenjem. Zatim dodati i poparene orahe i sve sjediniti. Fil treba da bude malo ređi, da bi kore dobile vlažnost kada torta odstoji.

Nafilovati sve tri kore i bočne strane torte.

Rastopiti posnu čokoladu sa šećerom, margarinom i malo vode na umerenoj temperaturi i isključiti plotnu, pa ostaviti da malo krčka, uz neprestano mešanje, ali da masa ostane tečna i pogodna za razlivanje.

Preliti glazuru preko gornje površine torte.

C šećer u prahu preliti sa malo ključale vode, da se dobije srednje gusta masa.

Sipati u kesicu za zamrzivač, kojoj treba odseći makazama ugao, pa istiskivanjem mase dekorisati tortu po glazuri.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Tortu napraviti dan ranije i ostaviti da odstoji u frižideru, da se korice i fil sjedine.