C Slatka tradicija

Sastojci
1 kg brašna
1 kesica C suvog kvasca
300 ml mleka
susam
2 jaja
150 g margarina ili maslaca
soli
šećer
sir ili džem (po želji)

Naši proizvodi
Suvi kvasac

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Teodora

Kiflice za Megi

Kiflice - kroasani u slatkoj ili slanoj varijanti, vazdušasti i meki!

Vreme pripreme: 150 minuta. Broj porcija: 40
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
U mlako mleko razmutiti C suvi kvasac i ravnu kašičicu šećera i ostaviti par minuta.

Odvojiti oko 800 g brašna, dodati prstohvat soli i 50 g margarina ili maslaca.

Lagano rukama umešati mleko u brašno dok se ne dobije kompaktna smesa.

Po potrebi dodati brašno i mesiti sve dok se smesa više ne lepi.

Ostaviti da narasta pokriveno vlažnom krpom oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Kada naraste još jednom premesiti pa podeliti prvo na pola, pa te dve polovine na još pola sve dok se ne dobije 16 jufkica.

Razvući jufke na krugove veličine manjeg tanjira svaku premazati margarinom ili maslacem pa ređati jednu na drugu.

Ređati po četiri kruga jedan na drugi. Na poslednji krug ne mażemo margarin/maslac.

Tako poređane razvući na debljinu od 1 cm i podeliti na trouglove, širine po želji.

Na svaki trougao staviti komad sira ili kašičicu džema ili ih ostaviti prazne. Motati kiflice i redjati u podmazan pleh.

Pokriti pleh krpom i ostaviti da narastu oko pola sata.

Svaku kiflicu namazati umućenim žumancetom i posuti susamom.

Peći na 180 C oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno žutu boju!

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Ne sipati svo mleko odjednom u brašno, nekad je potrebno manje mleka, a više brašna, zavisi od vezivnosti. Postepeno dodavanje i mešenje će takođe sprečiti da testo bude pretvrdo.