C Slatka tradicija

Sastojci
Za sloj sa jabukama:
1,5 kg očišćenih jabuka
4 kašike šećera
70 g maslaca ili margarina
cimeta po ukusu
Sastojci za koru:
5 jaja
200 g šećera
130 ml ulja
130 ml mleka
200 g oštrog brašna
1 C prašak za pecivo
Sastojci za fil:
600 ml mleka
6 kašika šećera
2 C pudinga od vanile
1 C vanilin šećer
150 g margarina ili maslaca
I još:
250 g C belog krem šlaga
350 ml kisele vode

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Puding sa ukusom vanilina Vanilin šećer Šlag krem beli sa ukusom slatke pavlake

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Prevrnuti kolač s jabukama

Ovo je jedan lagan, ne previše sladak i osvežavajući kolač koji je poznat svim generacijama. Pravi, neprevazidjeni klasik u kolačima.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 20
Težina pripreme: Lako se priprema.

Priprema:
Oprati i oguliti jabuke pa ih iseći na polovine. U pleh obložen pek papirom poredjati jabuke te ih posuti sa 4 kašike šećera i cimetom (ako volite). Natrenisati 70g zamrznutog margarina ili maslaca i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200° oko pola sata da jabuke odmekane.

Umutiti čvrsto belanca sa šećerom.
U drugoj posudi umutiti žumanca sa uljem i mlekom, te u istu posudu prosejati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
U smesu od žumanaca, ulja, mleka , brašna i praška za pecivo malo po malo dodavati umućeni sneg od belanaca. Mešati ručno, nikako mikserom!

Kada su jabuke odmekanile u rerni, izvaditi ih i rasporediti smesu za koru po njima, te vratiti u rernu na 200° oko 20-25 minuta.

Kada je kora pečena, izvaditi je iz rerne i ostaviti da se prohladi malo u plehu, a zatim prevrnuti koru na tacnu tako da jabuke dodju gore.
Ostaviti potpuno da se ohladi.

Za fil staviti 500ml mleka sa 6 kašika šećera da proključa.
Puding pomešati sa 100ml preostalog mleka, pa zakuvati u prokuvalome mleku.
Prekriti prozirnom folijom da se ohladi kako se ne bi stvorila korica.
U hladan puding umutiti 150g margarina ili maslaca i C vanilin šećer.
Fil rasporediti po ohladjenoj kori sa jabukama.

Umutiti šlag sa kiselom vodom, te prekriti i ukrasiti čitavu tortu.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Umesto mleka, u smesu za koru se može staviti i jednaka količina vode.