Početna > Recepti > Recepti za kolače > Posna baklava
Sastojci
Tečni sastojci:
1 dl belog vina
2 dl ulja
2 dl vode
Suvi sastojci:
1 C prašak za pecivo
550 g prosejanog brašna
200 gr C čvrstina
Za nadev:
300 g mlevenih oraha
Za nalivanje:
125 g margarina
2 dl ulja
Za šećerni preliv:
1 kg šećera
1 C vanilin šećer
8 dl vode
1/2 limuna sečenog na kolutove
Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Branka
Vreme pripreme: > 60 minuta.
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.
Priprema:
Pomešati u posudi: vodu, vino i ulje. Dodati prosejano brašno i C prašak za pecivo. Zamesiti i podeliti na 4 loptice.
Svaku od njih podeliti na 8 delova. 4x8 loptica uvaljati u C čvrstin. Razviti po 8 loptica na 4 gomile.
Kada je pripremljeno testo razviti na veličinu tepsije 25x35 cm. Razvijeno testo staviti na tepsiju posuti mlevenim orasima i tako tri puta.
Gornju koru ostaviti čistu. Oštrim nožem iseći pravougaonike. Naliti preko baklave istopljeni margarin i ulje.
Staviti da se peče na 250 stepeni 5 minuta, pa smanjiti na 200 stepeni i peći još 20 minuta (zavisno od rerne). Pečenu baklavu ohladiti.
Skuvati šećerni preliv od: 1 kg šećera, 8 dl vode i 1 C vanilin šećera.
Dužina kuvanja oko 15 minuta na umerenoj vatri. Na kraju dodati limun.
Vrućim prelivom preliti hladnu baklavu.
Pošaljite Vaš komentar:
Pošalji komentar
info@c-slatkatradicija.rs
Najbolje je praviti dan pre služenja da dobro upije.
Orahe možete pre mlevenja blago propržiti u rerni, da zamirišu. Nikako ne smeju biti suviše pečeni jer će biti gorki.