C Slatka tradicija

Sastojci
Tečni sastojci:
1 dl belog vina
2 dl ulja
2 dl vode
Suvi sastojci:
1 C prašak za pecivo
550 g prosejanog brašna
200 gr C čvrstina
Za nadev:
300 g mlevenih oraha
Za nalivanje:
125 g margarina
2 dl ulja
Za šećerni preliv:
1 kg šećera
1 C vanilin šećer
8 dl vode
1/2 limuna sečenog na kolutove

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Čvrstin Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Branka

Posna baklava

Posna baklava pravljena sa domaćim korama.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 20
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:
Pomešati u posudi: vodu, vino i ulje. Dodati prosejano brašno i C prašak za pecivo. Zamesiti i podeliti na 4 loptice.

Svaku od njih podeliti na 8 delova. 4x8 loptica uvaljati u C čvrstin. Razviti po 8 loptica na 4 gomile.

Kada je pripremljeno testo razviti na veličinu tepsije 25x35 cm. Razvijeno testo staviti na tepsiju posuti mlevenim orasima i tako tri puta.

Gornju koru ostaviti čistu. Oštrim nožem iseći pravougaonike. Naliti preko baklave istopljeni margarin i ulje.

Staviti da se peče na 250 stepeni 5 minuta, pa smanjiti na 200 stepeni i peći još 20 minuta (zavisno od rerne). Pečenu baklavu ohladiti.

Skuvati šećerni preliv od: 1 kg šećera, 8 dl vode i 1 C vanilin šećera.

Dužina kuvanja oko 15 minuta na umerenoj vatri. Na kraju dodati limun.

Vrućim prelivom preliti hladnu baklavu.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Najbolje je praviti dan pre služenja da dobro upije.
Orahe možete pre mlevenja blago propržiti u rerni, da zamirišu. Nikako ne smeju biti suviše pečeni jer će biti gorki.