burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme60+ min

tezina pripreme Srednje

broj porcija12

Voćni kuglof sa glazurom od limuna

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
60+ min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
12

Sastojci

Testo

3 Jaja

150 g Kristal šećera

1 kesica C Vanilin šećer

80 ml Ulja

70 g Putera

100 ml Soka od ananasa (ili iz konzerve)

200 ml Pavlake za kuvanje

320 g Brašna tip 400

1 kesica C Prašak za pecivo

1 prstohvat Soli

200 g Ananas

0.5 komad Veće banane

2 kašika Smeđi šećer (za dinstanje)

1 kašika Putera (za dinstanje)

Glazura

5 kašika C Šećer u prahu

1-2 kašika Limunovog soka

Dekoracija

Jedna šaka malo Suvih brusnica

Da prekrije malo Limunov sok za omekšavanje brusnica

Voćni kuglof sa glazurom od limuna

Sočan kuglof sa dinstanim ananasom i bananom, sa blagom limunskom glazurom i dekorisan brusnicama. Prijatan, lagan kolač koji se savršeno uklapa u atmosferu Uskrsa i prolećnih dana.

Koraci pripreme

Dinstanje ananasa i banana

Na tiganju otopite kašiku putera i dodajte 2 kašike smeđeg šećera.
Ubacite iseckan ananas i bananu.
Dinstajte na srednje jakoj vatri 3-5 minuta, uz mešanje, dok voće ne omekša i upije karamel.
Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Priprema smese

Umutite jaja sa kristal šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
Dodajte ulje i otopljeni puter, pa lagano promešajte.
Dodajte sok od ananasa i pavlaku za kuvanje.

Suvi sastojci

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dodajte suve sastojke u mokru smesu u 2–3 navrata, nežno mešajući špatulom.

Dodavanje dinstanog voća

Na kraju pažljivo umešajte ohlađene dinstane ananase i banane.

Pečenje

Sipajte smesu u dobro podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45-55 minuta.
Proverite čačkalicom, treba da izađe suva.

Hlađenje

Nakon pečenja, ostavite kuglof da se hladi u kalupu 10-15 minuta, zatim ga pažljivo izvadite na rešetku ili tanjir.

Priprema glazure

Prvo potopite suve brusnice u malo limunovog soka, tek da ih prekrije. Dovoljno im je 5 minuta da omekšaju, dok pravite glazuru.
Pomešajte prah šećer sa limunovim sokom dok ne dobijete glatku, gustu smesu. Što je ređa, to će biti providnija.

Dekoracija

Kada kuglof postane mlak, iskoristite limunov sok od brusnica da ga blago premažete, zatim ga prelijte glazurom.
Dok je glazura još vlažna, pospite prosušene brusnice.

Prijatno!

Ovaj kuglof je izuzetno sočan i aromatičan zbog dinstanog ananasa i banane.
Možete ga čuvati pokrivenog u frižideru, a pre služenja izvaditi jedno pola sata da omekša na sobnoj temperaturi.

Voćni kuglof sa glazurom od limuna

Sočan kuglof sa dinstanim ananasom i bananom, sa blagom limunskom glazurom i dekorisan brusnicama. Prijatan, lagan kolač koji se savršeno uklapa u atmosferu Uskrsa i prolećnih dana.

Koraci pripreme

Dinstanje ananasa i banana

Na tiganju otopite kašiku putera i dodajte 2 kašike smeđeg šećera.
Ubacite iseckan ananas i bananu.
Dinstajte na srednje jakoj vatri 3-5 minuta, uz mešanje, dok voće ne omekša i upije karamel.
Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Priprema smese

Umutite jaja sa kristal šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
Dodajte ulje i otopljeni puter, pa lagano promešajte.
Dodajte sok od ananasa i pavlaku za kuvanje.

Suvi sastojci

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dodajte suve sastojke u mokru smesu u 2–3 navrata, nežno mešajući špatulom.

Dodavanje dinstanog voća

Na kraju pažljivo umešajte ohlađene dinstane ananase i banane.

Pečenje

Sipajte smesu u dobro podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45-55 minuta.
Proverite čačkalicom, treba da izađe suva.

Hlađenje

Nakon pečenja, ostavite kuglof da se hladi u kalupu 10-15 minuta, zatim ga pažljivo izvadite na rešetku ili tanjir.

Priprema glazure

Prvo potopite suve brusnice u malo limunovog soka, tek da ih prekrije. Dovoljno im je 5 minuta da omekšaju, dok pravite glazuru.
Pomešajte prah šećer sa limunovim sokom dok ne dobijete glatku, gustu smesu. Što je ređa, to će biti providnija.

Dekoracija

Kada kuglof postane mlak, iskoristite limunov sok od brusnica da ga blago premažete, zatim ga prelijte glazurom.
Dok je glazura još vlažna, pospite prosušene brusnice.

Prijatno!

Ovaj kuglof je izuzetno sočan i aromatičan zbog dinstanog ananasa i banane.
Možete ga čuvati pokrivenog u frižideru, a pre služenja izvaditi jedno pola sata da omekša na sobnoj temperaturi.

Autor

Mila Trencic
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Uskršnje poslastice"

Pošalji recept