0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
700 g srednjih kora
5 jaja
600 g sira
100 g kajmaka-može, a ne mora
1 čaša kisele pavlake
1 čaša kiselog mleka
150 g C griza
100-150 ml ulja
1 C prašak za pecivo
susam
Izbrojati kore i podeliti ih. U ovom slučaju je bilo 22 kore. Dva rolata će imati po 7, a jedan 8 kora. Pokriti ih krpama, da se ne suše.Za pita-rolate, najbolje je koristiti srednje kore. Nisu debele kao za gibanicu, a ni tanke kao one za pitu.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Uz lagano mućenje, dodati žumanca, ulje, kiselo mleko, pavlaku i kajmak. Dodati izgnječen sir, C griz i C prašak za pecivo.
U pite sa sirom, stavljam i zreli kajmak. Tada je dovoljno 100 ml ulja. A opet, pitanje količine ulja je stvar ukusa. Ko voli masnije pite, može da stavi više ulja i obrnuto.
Smesa za premazivanje je gusta, otprilike kao za palačinke. Stavljamo prvu koru i premazujemo.
Za premazivanje je potrebno, otprilike 4 kašike fila. I tako, ređamo koru na koru i premazujemo. Ako radim sa tankim korama, onda prvu koru ne premazujem.I tako, kora po kora-gotovi su rolati. Ako je ostalo viška fila, premazati ih. Posuti susamom.
Ako, dok premazujete kore, uvidite da neće biti dovoljno fila, dodajte po malo jogurta/kiselog mleka, griza. Ja u ovu smesu naspem i kisele vode. Vremenom kad se ispraksujete, sami ćete prema količini kora - odrediti količinu fila.
Rolate stavljamo na plastičnu tacnu, umotamo u foliju, pa u neku veću kesu, i pravac u zamrzivač. To ušuškavanje - umotavanje je neophodno, ako će rolati biti u zamrzivaču nekoliko dana, nedelja. Ako ćete pitu peći istoga dana, onda je samo odložite u zamrzivač na sat dva-da se stegne.
Seći ih na šnite 1,5-2 cm i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje.
Staviti u rernu, zagrejanu na 200 stepeni.
Čim dobiju lepu žućkasto-braon boju, pečeni su.
Izbrojati kore i podeliti ih. U ovom slučaju je bilo 22 kore. Dva rolata će imati po 7, a jedan 8 kora. Pokriti ih krpama, da se ne suše.Za pita-rolate, najbolje je koristiti srednje kore. Nisu debele kao za gibanicu, a ni tanke kao one za pitu.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Uz lagano mućenje, dodati žumanca, ulje, kiselo mleko, pavlaku i kajmak. Dodati izgnječen sir, C griz i C prašak za pecivo.
U pite sa sirom, stavljam i zreli kajmak. Tada je dovoljno 100 ml ulja. A opet, pitanje količine ulja je stvar ukusa. Ko voli masnije pite, može da stavi više ulja i obrnuto.
Smesa za premazivanje je gusta, otprilike kao za palačinke. Stavljamo prvu koru i premazujemo.
Za premazivanje je potrebno, otprilike 4 kašike fila. I tako, ređamo koru na koru i premazujemo. Ako radim sa tankim korama, onda prvu koru ne premazujem.I tako, kora po kora-gotovi su rolati. Ako je ostalo viška fila, premazati ih. Posuti susamom.
Ako, dok premazujete kore, uvidite da neće biti dovoljno fila, dodajte po malo jogurta/kiselog mleka, griza. Ja u ovu smesu naspem i kisele vode. Vremenom kad se ispraksujete, sami ćete prema količini kora - odrediti količinu fila.
Rolate stavljamo na plastičnu tacnu, umotamo u foliju, pa u neku veću kesu, i pravac u zamrzivač. To ušuškavanje - umotavanje je neophodno, ako će rolati biti u zamrzivaču nekoliko dana, nedelja. Ako ćete pitu peći istoga dana, onda je samo odložite u zamrzivač na sat dva-da se stegne.
Seći ih na šnite 1,5-2 cm i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje.
Staviti u rernu, zagrejanu na 200 stepeni.
Čim dobiju lepu žućkasto-braon boju, pečeni su.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.