C Slatka tradicija

Sastojci
Kore:
12 belanaca (4x3)
240 g šećera (4x60g)
60 g C kakao praha (4x15g)
60 g prezli (4x15g)
Fil I:
12 žumanaca
200 g šećera
50 g C kakao praha
C puding sa ukusom čokolade (40g)
400 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
180 g maslaca ili margarina
Fil II:
400 g malina
100 g šećera
C puding sa ukusom maline (40g)
5 g C želatina
3x100 ml vode
Dekoracija:
2 C šlag krema sa ukusom čokolade (2x60g)
250 ml hladnog mleka
šećerni ukrasi po želji

Naši proizvodi
Kakao prah Puding čokolada Puding sa ukusom maline Želatin Šlag krem sa ukusom čokolade

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Baron torta

Idealna kombinacija čokolade i malina.

Vreme pripreme: > 60 minuta. Broj porcija: 16
Težina pripreme: Zahteva određeno umeće.

Priprema:
Prvo pripremiti čokoladni fil:
U šerpu sipati žumanca, šećer, kakao i puding prah. Sipati malo mleka i lepo izmešati da ne ostanu grudvice, a zatim dodati i ostatak mleka. Staviti na ringlu i zagrevati uz stalno mešanje. Čim počne da se zgušnjava - smanjiti temperaturu na trećinu i kuvati još dva-tri minuta. Sve vreme mora da se meša.

Skloniti sa ringle i u vrelu smesu dodati izlomljenu čokoladu i naseckani maslac. Izmešati blago i ostaviti par minuta da se otopi. Potom lepo sve izmešati i pokriti providnom folijom. Kada se malo prohladi prebaciti u frižider na dva-tri sata.

Dobro ohlađeni fil promutiti mikserom. Posvetleće i dobiti na zapremini.

Pripremiti kore:
Mutiti tri belanca dok ne postanu penasta, potom im dodati 60g šećera i dobro umutiti zajedno. Dodati po 15g kakao praha i prezli - umešati ručno.

Prebaciti smesu u okrugli kalup prečnika 26cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni 18-20 minuta.

Ispeći na isti način četiri kore.

Na kraju pripremiti fil od malina:
Maline, šećer i 100ml vode kuvati do vrenja, zatim još par minuta, pa skloniti sa ringle. Razmutiti u 100ml vode puding, a u drugih 100ml pola kesice želatina.

Ostaviti želatin da nabubri, a onda ga zagrejati na slaboj vatri. Sipati i puding i želatin u maline i vratiti na ringlu.

Kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Neće biti mnogo gusto, to je u redu.

Složiti tortu. Podeliti oba fila na po tri dela. Pripremiti okrugli kalup. Staviti koru na dno, potom trećinu čokoladnog fila, pa onda pažljivo trećinu sasvim mlakog fila od malina.

Staviti drugu koru. Ponavljati i završiti sa korom. Ostaviti tortu u frižider preko noći ili u zamrzivač na 3-4 sata.

Ohlađenu tortu prevrnuti na tacnu i pažljivo rasklopiti kalup.

Umutiti krem šlag sa mlekom. Dekorisati po želji.

Pošaljite Vaš komentar:

Pošalji komentar

info@c-slatkatradicija.rs

Knjižica recepata

Fil od malina pripremiti na kraju jer za sklapanje torte treba da bude sasvim mlak kako bi se lepo razmazao. Umesto pudinga sa ukusom maline, može se upotrebiti i puding sa ukusom vanile ili slatke pavlake. U originalnom receptu se torta preliva čokoladnom glazurom. Ja biram šlag jer glazure uvek upropastim :)
Torta je čvrsta i lepo podnosi i fondan. U slučaju glazure ili fondana - ostaviti malo čokoladnog fila za popunjavanje sitnih neravnina i rupica na torti.