burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 min

tezina pripreme Srednje

broj porcija16

Karamel kolač sa bademima

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
16

Sastojci

Za koru

6 belanaca

prstohvat soli

120 g šećera

1 kesica C Vanilin šećer

3 kašika oštrog brašna

1 kašika C Kakao prah

1 kesica C Prašak za pecivo

150 g mlevenih pečenih badema

Za preliv

100 ml vrućeg mleka

Za karamel krem

180 g šećera

600 ml mleka

6 žumanaca

2 kesica C Puding karamel

200 g maslaca

Za dekoraciju

2 kesica C Šlag classic

180 ml mleka

Karamel kolač sa bademima

Isprobajte ovaj kremasti kolač koji je savršen za svaku priliku.

Koraci pripreme

Pirprema kore

Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca ostavite sa strane za krem a u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg. Odložite mikser.
Dodajte mlevene pečene bademe pomešane sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo pa špatulom lagano sjedinite. Smesu rasporedite u veliki pleh dimenzija 40x34 cm, obložen pek papirom, poravnajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 20 minuta.
Ohlađenu koru presecite na dva dela tako da dobijete dve duplo manje i obe natopite vrućim mlekom uz pomoć silikonske četkice i pustite da upiju preliv.

Priprema karamel krema

Stavite šećer u šerpu sa debljim dnom pa ga otopite na srednjoj vatri u karamel, povremeno mešajući kašikom. Topite do bakarne boje ali pazite da vam ne zagori. Skinite sa vatre i polako sipajte 400 ml mleka, pa vratite na vatru i mešajte dok se stvrdnuti karamel ponovo ne otopi.
U preostalih 200 ml mleka žicom izmešajte žumanca i puding tako da ne bude grudvica, pa ukuvajte u vruće karamel mleko, polako sipajući i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se puding ne zgusne, pa skinite sa vatre i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se prohladi.
Mlak krem mikserom izradite da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite mikserom u penast krem.

Filovanje

Stavite na tacnu prvu koru koju ste poprskali mlekom i nanesite polovinu krema. Poravnajte, stavite drugu koru poprskanu mlekom i premažite ostatkom krema. Stavite u frižider da se malo ohladi i stegne pre dekorisanja.

Dekoracija

Umutite šlag sa mlekom pa ukrasite kolač uz pomoć poslastičarske špric kese sa željenim nastavkom, ili ga jednostavno samo premažite šlagom - kako vam je lakše. Odozgo pospite seckanim bademima ili rendanom čokoladom.

Naši proizvodi

Karamel kolač sa bademima

Isprobajte ovaj kremasti kolač koji je savršen za svaku priliku.

Koraci pripreme

Pirprema kore

Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca ostavite sa strane za krem a u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg. Odložite mikser.
Dodajte mlevene pečene bademe pomešane sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo pa špatulom lagano sjedinite. Smesu rasporedite u veliki pleh dimenzija 40x34 cm, obložen pek papirom, poravnajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 20 minuta.
Ohlađenu koru presecite na dva dela tako da dobijete dve duplo manje i obe natopite vrućim mlekom uz pomoć silikonske četkice i pustite da upiju preliv.

Priprema karamel krema

Stavite šećer u šerpu sa debljim dnom pa ga otopite na srednjoj vatri u karamel, povremeno mešajući kašikom. Topite do bakarne boje ali pazite da vam ne zagori. Skinite sa vatre i polako sipajte 400 ml mleka, pa vratite na vatru i mešajte dok se stvrdnuti karamel ponovo ne otopi.
U preostalih 200 ml mleka žicom izmešajte žumanca i puding tako da ne bude grudvica, pa ukuvajte u vruće karamel mleko, polako sipajući i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se puding ne zgusne, pa skinite sa vatre i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se prohladi.
Mlak krem mikserom izradite da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite mikserom u penast krem.

Filovanje

Stavite na tacnu prvu koru koju ste poprskali mlekom i nanesite polovinu krema. Poravnajte, stavite drugu koru poprskanu mlekom i premažite ostatkom krema. Stavite u frižider da se malo ohladi i stegne pre dekorisanja.

Dekoracija

Umutite šlag sa mlekom pa ukrasite kolač uz pomoć poslastičarske špric kese sa željenim nastavkom, ili ga jednostavno samo premažite šlagom - kako vam je lakše. Odozgo pospite seckanim bademima ili rendanom čokoladom.

Autor

C Slatka Tradicija
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Uskršnje poslastice"

Pošalji recept