1
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
16
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
16
6 belanaca
prstohvat soli
120 g šećera
3 kašika oštrog brašna
150 g mlevenih pečenih badema
100 ml vrućeg mleka
180 g šećera
600 ml mleka
6 žumanaca
200 g maslaca
180 ml mleka
Isprobajte ovaj kremasti kolač koji je savršen za svaku priliku.
Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca ostavite sa strane za krem a u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg. Odložite mikser.
Dodajte mlevene pečene bademe pomešane sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo pa špatulom lagano sjedinite. Smesu rasporedite u veliki pleh dimenzija 40x34 cm, obložen pek papirom, poravnajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 20 minuta.
Ohlađenu koru presecite na dva dela tako da dobijete dve duplo manje i obe natopite vrućim mlekom uz pomoć silikonske četkice i pustite da upiju preliv.
Stavite šećer u šerpu sa debljim dnom pa ga otopite na srednjoj vatri u karamel, povremeno mešajući kašikom. Topite do bakarne boje ali pazite da vam ne zagori. Skinite sa vatre i polako sipajte 400 ml mleka, pa vratite na vatru i mešajte dok se stvrdnuti karamel ponovo ne otopi.
U preostalih 200 ml mleka žicom izmešajte žumanca i puding tako da ne bude grudvica, pa ukuvajte u vruće karamel mleko, polako sipajući i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se puding ne zgusne, pa skinite sa vatre i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se prohladi.
Mlak krem mikserom izradite da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite mikserom u penast krem.
Stavite na tacnu prvu koru koju ste poprskali mlekom i nanesite polovinu krema. Poravnajte, stavite drugu koru poprskanu mlekom i premažite ostatkom krema. Stavite u frižider da se malo ohladi i stegne pre dekorisanja.
Umutite šlag sa mlekom pa ukrasite kolač uz pomoć poslastičarske špric kese sa željenim nastavkom, ili ga jednostavno samo premažite šlagom - kako vam je lakše. Odozgo pospite seckanim bademima ili rendanom čokoladom.
Isprobajte ovaj kremasti kolač koji je savršen za svaku priliku.
Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca ostavite sa strane za krem a u posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg. Odložite mikser.
Dodajte mlevene pečene bademe pomešane sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo pa špatulom lagano sjedinite. Smesu rasporedite u veliki pleh dimenzija 40x34 cm, obložen pek papirom, poravnajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 20 minuta.
Ohlađenu koru presecite na dva dela tako da dobijete dve duplo manje i obe natopite vrućim mlekom uz pomoć silikonske četkice i pustite da upiju preliv.
Stavite šećer u šerpu sa debljim dnom pa ga otopite na srednjoj vatri u karamel, povremeno mešajući kašikom. Topite do bakarne boje ali pazite da vam ne zagori. Skinite sa vatre i polako sipajte 400 ml mleka, pa vratite na vatru i mešajte dok se stvrdnuti karamel ponovo ne otopi.
U preostalih 200 ml mleka žicom izmešajte žumanca i puding tako da ne bude grudvica, pa ukuvajte u vruće karamel mleko, polako sipajući i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se puding ne zgusne, pa skinite sa vatre i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se prohladi.
Mlak krem mikserom izradite da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i sve lepo sjedinite mikserom u penast krem.
Stavite na tacnu prvu koru koju ste poprskali mlekom i nanesite polovinu krema. Poravnajte, stavite drugu koru poprskanu mlekom i premažite ostatkom krema. Stavite u frižider da se malo ohladi i stegne pre dekorisanja.
Umutite šlag sa mlekom pa ukrasite kolač uz pomoć poslastičarske špric kese sa željenim nastavkom, ili ga jednostavno samo premažite šlagom - kako vam je lakše. Odozgo pospite seckanim bademima ili rendanom čokoladom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.