0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
16
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
16
6 komad jaja
1 prstohvat soli
60 g šećera
60 g mlevenih oraha
40 g prezli
500 ml mleka
2 kesica C Puding sa ukusom čokolade
70 g šećera
150 g čokolade za kuvanje
250 ml slatke pavlake
500 ml mleka
2 kesica C Puding sa ukusom slatke pavlake
70 g šećera
150 g bele čokolade
250 ml slatke pavlake
Spoj dva neodoljivo kremasta fila i korica sa orasima će vas oduševiti.
Napomena: Za kore je potrebno ispeći dva biskvita od 6 jaja i preseći ih na pola tako da se dobiju 4 kore ukupno. Dakle, cela torta je od 12 jaja.
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance i kratko sjedinite. Odložite mikser.
Dodajte mešavinu mlevenih oraha, prezle i praška za pecivo pa žicom lagano sjedinite. Uzmite kalup prečnika 26 cm, obložite ga pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, oko 30 minuta. Proverite čačkalicom - ako izlazi suva iz sredine, gotovo je. Napomena: Biskvit će tokom pečenja dosta narasti jer je veoma prozračan ali će se spustiti hlađenjem.
Ponovite postupak još jednom za drugi biskvit. Oba biskvita ohladite na žici, preokrenute naopačke da se izravnaju pošto će se sredina malo udubiti. Kad se ohlade, presecite ih horizontalno na dva dela, tako da dobijete ukupno 4 kore.
Savet: Ako niste vešti u sečenju biskvita, kore je moguće peći pojedinačno od 3 jaja, tj. od polovine navedenih sastojaka iz recepta, 4 puta. Na taj način ćete dobiti jednake ravne kore, ali će proces pripreme biti malo duži.
U malo mleka razmutite čokoladni puding tako da ne bude grudvica, a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i čokoladu izlomljenu na kocke i zagrevajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući pa skinite sa vatre kad se zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi.
Na isti način skuvajte i beli krem, od pudinga od slatke pavlake i uz dodatak bele čokolade. Pokrijte ga prozirnom folijom i takođe sasvim ohladite. Savet: Umesto pudinga od slatke pavlake, možete koristiti 80 g gustina ili dva pudinga od vanile.
Kad su se pudinzi sasvim ohladili, najpre ih izmiksajte da postanu potpuno glatki. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku (500 ml) u črvst šlag, pa polovinu ručno umešajte u tri navrata u crni puding, a drugu polovinu umešajte u beli puding. Mešajte lagano, prevrćući kašikom.
Stavite na tanjir prvu koru a okolo namestite podesivi okvir obložen acetatnom folijom. Nanesite otprilike trećinu crnog krema i poravnajte. Stavite drugu koru, blago pritisnite i nanesite oko trećinu belog krema. Stavite treću koru pa ponovo crni krem, i poklopite četvrtom korom na koju nanesete beli krem u tanjem sloju.
Tortu stavite u frižider na nekoliko sati a najbolje preko noći da se ohladi i stegne. Kremove sačuvajte u pokrivenim posudama u frižideru, za premazivanje stranica i dekoraciju.
Sutradan premažite tortu kremom i okolo i ukrasite poslatičarskim špricem.
Spoj dva neodoljivo kremasta fila i korica sa orasima će vas oduševiti.
Napomena: Za kore je potrebno ispeći dva biskvita od 6 jaja i preseći ih na pola tako da se dobiju 4 kore ukupno. Dakle, cela torta je od 12 jaja.
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance i kratko sjedinite. Odložite mikser.
Dodajte mešavinu mlevenih oraha, prezle i praška za pecivo pa žicom lagano sjedinite. Uzmite kalup prečnika 26 cm, obložite ga pek papirom i sipajte smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, oko 30 minuta. Proverite čačkalicom - ako izlazi suva iz sredine, gotovo je. Napomena: Biskvit će tokom pečenja dosta narasti jer je veoma prozračan ali će se spustiti hlađenjem.
Ponovite postupak još jednom za drugi biskvit. Oba biskvita ohladite na žici, preokrenute naopačke da se izravnaju pošto će se sredina malo udubiti. Kad se ohlade, presecite ih horizontalno na dva dela, tako da dobijete ukupno 4 kore.
Savet: Ako niste vešti u sečenju biskvita, kore je moguće peći pojedinačno od 3 jaja, tj. od polovine navedenih sastojaka iz recepta, 4 puta. Na taj način ćete dobiti jednake ravne kore, ali će proces pripreme biti malo duži.
U malo mleka razmutite čokoladni puding tako da ne bude grudvica, a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i čokoladu izlomljenu na kocke i zagrevajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući pa skinite sa vatre kad se zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi.
Na isti način skuvajte i beli krem, od pudinga od slatke pavlake i uz dodatak bele čokolade. Pokrijte ga prozirnom folijom i takođe sasvim ohladite. Savet: Umesto pudinga od slatke pavlake, možete koristiti 80 g gustina ili dva pudinga od vanile.
Kad su se pudinzi sasvim ohladili, najpre ih izmiksajte da postanu potpuno glatki. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku (500 ml) u črvst šlag, pa polovinu ručno umešajte u tri navrata u crni puding, a drugu polovinu umešajte u beli puding. Mešajte lagano, prevrćući kašikom.
Stavite na tanjir prvu koru a okolo namestite podesivi okvir obložen acetatnom folijom. Nanesite otprilike trećinu crnog krema i poravnajte. Stavite drugu koru, blago pritisnite i nanesite oko trećinu belog krema. Stavite treću koru pa ponovo crni krem, i poklopite četvrtom korom na koju nanesete beli krem u tanjem sloju.
Tortu stavite u frižider na nekoliko sati a najbolje preko noći da se ohladi i stegne. Kremove sačuvajte u pokrivenim posudama u frižideru, za premazivanje stranica i dekoraciju.
Sutradan premažite tortu kremom i okolo i ukrasite poslatičarskim špricem.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.