C Slatka tradicija

Sastojci
500 g krompira (belog)
500 g šljiva ili kajsija
5 kašika speltinog brašna
5 kašika C griza
1 kesica cimeta
1 kašika ulja ili kockica margarina
3 kesice C vanilin šećera
100 g prezli
kašičica soli
3 kašike šećera

Naši proizvodi
Pšenični griz Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač

Posne gomboce sa speltinim brašnom

Oljuštiti i u slanoj vodi obariti krompir. Za to vreme pripremiti voće, ukoliko je sveže, očistiti od koštica.

Propasirati ga, dodati ulje ili margarin, speltino brašno, C griz, C vanilin šećer. Umesiti žitko testo. Ukoliko je previše mekano, dodati još brašna.

Napraviti valjak i seći krugove od kojih ćemo dlanovima oblikovati gomboce oko voća.

Staviti vodu da proključa za to vreme. Kada napravimo gomboce od sveg brašna, spuštati knedle u kipuću vodu. Kada isplivaju na površinu, gotove su.

U tiganju ispržiti prezlu (paziti da ne zagori), dodati 3 kašike šećera, 2 kesice C vanilin šećera i cimet.

Iz kipuće vode gomboce vaditi šupljikavom kašikom i uvaljati u prezle i šećer.



Ostali recepti

Ukoliko koristite zamrznuto voće, nemojte ga odmrzavati, lakše ćete oblikovati gomboce ako ih oblikujete dok se ne otope.

Po želji može se prezlama dodati mleveni orasi ili badem.