C Slatka tradicija

Sastojci
Testo:
350 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
4 žumanca
150 g šećera
2 kašike kisele pavlake
180 g maslaca
1 kašičica rendane limunove kore
Nadev:
4 belanca
1 vanilin šećer
360 ml grčkog jogurta
360 ml kisele pavlake
180 g šećera
6 kašika brašna
Dodatno:
nekoliko kašika džema od šljiva
200 ml slatke pavlake

Naši proizvodi
Prašak za pecivo Vanilin šećer

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Dijana

Lyndina jogurt pita

Prosejati brašno sa praškom za pecivo, pa mu dodati šećer i maslac. Umutiti mikserom da se dobiju mrvice.

Žumanca umutiti viljuškom zajedno sa kiselom pavlakom i dodati brašnu. Mutiti još malo mikserom, a onda nastaviti rukom mešenje da se dobije fino testo. Podeliti ga na dve lopte, jednu umotati u providnu foliju i staviti u frižider.

Prvu loptu rasući na veličinu četvrtastog pleha, 20x35, ili malo veći. Premazati koru džemom od šljiva, ili po izboru.

Od lopte koja je bila u frižideru formirati valjak. Podeliti ga na 15 loptica. Svaku lopticu pritisnuti dlanom i nadenuti džemom. Oblikovati ponovo loptice i poređati po kori premazanoj džemom.

Belanca sa šećerom umutiti u sneg. Udrugoj posudi pomešati jogurt, kiselu pavlaku, vanilin šećer i brašno. Izmiksati. Špatulom umešati sneg od belanaca u smesu od jogurta, ujednačiti smesu, a zatim je izliti u pleh. Poravnati.

Peći na 170 stepeni oko 40-45 minuta, proveriti čačkalicom. Ohladiti kolač, pa ga premazati umućenom pavlakom.

Ostaviti ga da se još malo stegne i rezati pitu na kocke.



Ostali recepti